Úřad městské části Praha-Slivenec

Volejte: 251 818 044, 251 813 754

Pište: slivenec@praha-slivenec.cz

Facebook

background

Besedy 2015

5. 1. 2015 Mgr. Jana Kapustová - Zelené potraviny

Na první setkání seniorů v roce 2015 jsme pozvali Mgr. Janu Kapustovou, která je zástupcem firmy Green Ways, abychom pro vás uspořádali „ZELENÉ SETKÁNÍ“ s povídáním a informací o produktech firmy:
– Ječmen (100% šťáva bez vlákniny)
– Chlorella (řasa)

27. 1. 2015 RNDr. Aleš Krejčí - Korea

V úterý 27. ledna 2015 ve večerních hodinách jsme se setkali s cestovatelem Alešem Krejčím, který již po několikáté uspořádal ve Slivenci besedu s výletem do dalekých krajin. Tentokrát to byla Korea, zejména její hornatá část a národní parky. Prošli jsme horské buddhistické kláštery v národních parcích Songnisan, Jirisan a Seoraksan, navštívili jsme památky v kopcích Namsan u Kyongdžu, starého hlavního města říše Silla. V jedné z pousteven jsme potkali buddhistickou mnišku z Česka. Trajektem jsme přepluli na vulkanický ostrov Jeju (Džedžu) s unikátním lávovým tunelem a vystoupili na tamní sopku Hallasan.

Jižní Korea byla vždy považována za kulturní most mezi Čínou a Japonskem. Má třetí nejsilnější ekonomiku v Asii.

Aleš Krejčí napsal do „památníku slivenecké knihovny“: Byl jsem tu opět rád, protože slivenecké publikum je vnímavé, nespěchá hned domů na televizi a určitě také rádo cestuje.

27. 1. 2015 RNDr. Zdeněk Táborský - Měli dinosauři blechy?

Měli! A blechy byly 2 cm dlouhé, měly velmi vyvinuté kousací čelisti, neměly prodloužené zadní skákací nohy. Unikátní pozůstatky blech se našly v Číně – celkem sedm kousků!

Víte, že dinosaurus je prapředek kuřete? Víte, že ve Slivenci bylo třikrát moře? Beseda s geologem RNDr. Zdeňkem Táborským, jeho dcerou spisovatelkou a kreslířkou Pavlínou Táborskou a dětmi třetí třídy Základní školy ve Slivenci byla velmi zajímavá a poučná. Děti si přečetly ve škole knihu Táborských „Měli dinosauři blechy?“ pojednávající o dědečkovi geologovi, dobrodružstvích Vildy a Fíny a o tom, co je uvnitř Země. Tuto krásnou knihu si mohly děti nakonec zakoupit a od autorů nechat podepsat. Jedna kniha je též v knihovně ve Slivenci k zapůjčení. Beseda se nám všem velmi líbila – zvídavé děti, zajímavé téma a trpělivé fundované odpovědi.

 

24. 2. 2015 Magdaléna Radostová - Aljaška divoká a krásná

Beseda s cestovatelkou a fotografkou Magdalénou Radostovou z Prahy 6 – v úterý večer 24. 2. 2015 byla opět velmi inspirující a vydařená. Paní Radostová nám představila Aljašku jako rozlehlou, dech beroucí krajinu, nedotčenou civilizací. Dozvěděli jsme se mnoho cenných a praktických informací a rozšířili obzory poznání. Cestovatelka nás blíže seznámila s místy  jako jsou Anchorage, Fairbanks, městečka Hope, Homer, Haley, McCarthy, přístavy Seward a Valdez, národními parky Denali, Katmai a mnoha dalšími lokalitami. O své cestě Aljaškou vydala knihu Aljaška divoká a krásná, kterou si můžete zapůjčit ve Veřejné knihovně ve Slivenci a tak si zopakovat popisované cestování na besedě, či si přečíst a pokochat se fotografiemi Aljašky – když jste besedu nestihli.

3. 3. 2015 RNDr. Zdeněk Táborský - Tichý oceán, Fidži

Dne 3. 3. 2015 Veřejná knihovna ve Slivenci pozvala na besedu pana RNDr. Zdeňka Táborského, geologa tělem i duší. Zúčastnil se zahraničních geologických expedic do Maroka, Tichého oceánu, pobyl na ostrovech Fidži, v Sýrii, Mongolsku a Íránu. Vyprávěl nám o půlročním pobytu na ruské námořní lodi a prováděném geologickém průzkumu dna oceánu. Tým vědců i posádka lodi byl mezinárodní a tak o překvapivé jednání a způsob rozdílných reakcí na nepředvídané situace nebyla nouze. S humorem vzpomínal na „překročení“ rovníku, způsobu stolování, stravování i cíleného tréningu chování při havárii lodi. Beseda se vydařila.

19. 5. 2015 MDS Kostým - Karel Hašler

Malá divadelní společnost Kostým nás večer 19. 5. 2015 pobavila, poučila a dojmula. Písničky Karla Hašlera máme všichni hluboko pod kůží – důvěrně je známe, i když často ani nevíme, že autorem je právě pan Hašler. Autorkou hudebního projektu je paní Květa Drahokoupilová, hrál a zpíval Michal Boška, techniku obsluhoval Oldřich Kroupa. Jednoduchá scéna: salon v pražském bytě, kabaret Lucerna a cela v koncentračním táboře Mauthausen – nám přiblížila život jednoho z největších českých písničkářů. Poslechli jsme si písničky našich rodičů – Po starých zámeckých schodech, Když muzika začne hrát, Když zhasne sál, Svoboda je svoboda, Čí je Praha? Naše!, Pětatřicátníci, Staré topoly, Vltavo, Vltavo a jiné.  Na konci představení jsme si společně zazpívali jednu z nejkrásnějších:“ Ta naše písnička česká“.

Společnost dostává možnost představit se divákům v Příbrami, v Praze, Březnici, Plzni, Vráži u Písku, Kamýku n. Vltavou., Zbenicích aj.

16. 6. 2015 Magda Radostová - Vietnam

V úterý 16. 6. 2015 jsme s cestovatelkou a fotografkou Magdou Radostovou navštívili malebnou zemi v Asii – Vietnam. Byla to poslední cestovatelská beseda před prázdninami. Poutavé vyprávění o bolestivé historii této země, krásné přírodě, vnímavém obyvatelstvu nám dovolilo nahlédnout do této vzdálené krajiny. Na severu v oblasti Sapa jsme obdivovali úžasná rýžová políčka – na pohled velmi krásná a fotogenická. Úroda je však vykoupená tvrdou a pilnou prací. Zářivě zelená pole skvěle doplňují rozmanité a pestrobarevné kroje zástupců etnických menšin – např. květinoví Hmongové nebo červení Zaové. Zážitkem pro nás byla návštěva nedělního trhu ve vesnici Bac Ha. Besedu jsme zakončili báječným vzájemným povídáním. Budeme se po prázdninách těšit na další zážitky cestovatelů, odvážlivců a dobrodruhů.

5. 10. 2015 MUDr. Marie Krausová - lékařkou v Bangladéši

Na říjnové setkání seniorů jsme pozvali MUDr. Marii Krausovou, která pracovala v letech 2000-2003 v Dháce v Bangladéši jako dobrovolník OSN. O své práci napsala knihu „Lékařkou v Bangladéši“. Kniha je tvořena autentickými dopisy přátelům, všímá si stavu tehdejší bangladéšské společnosti a úrovni lékařské péče. Popisuje tamější přírodu, problematiku původních domorodých kmenů. Dotýká se činnosti OSN v zemi, křesťanských misií i různých nevládních organizací. Osobní i profesní zkušenosti jsou psány živým a dobře čtivým jazykem, jsou doplněny autorčinými dobovými fotografiemi. Tuto zajímavou knihu si můžete vypůjčit v knihovně ve Slivenci.

2. 11. 2015 Ing. Helena Hlavatá - Svět aromaterapie

Schůzku seniorů jsme první pondělí v listopadu doslova provoněli. Pozvali jsme paní ing. Helenu Hlavatou, která nám pootevřela dvířka do světa vůní, přípravy parfémů a jejich užívání. Poznali jsme vůni oleje bazalky, bergamotu, brazilského pomeranče, cedrového dřeva, citronové trávy, eucalyptu, fenyklu, levandule, majoránky, neroli, patchouli, černého pepře, kardamomu, koriandru, skořice, citronu, grepu, ylangu, růžového dřeva, kadidla, santálu, šalvěje a jasmínu. Každý esenciální olej nebo extrakt má své specifické vlastnosti – uklidňuje a uvolňuje,  podporuje naší energii, zklidňuje nám nervy, snímá napětí a vyčerpání, odstraňuje úzkost a stres, má příznivý vliv na léčbu akné, zvyšuje elasticitu pokožky, dokáže i pohltit nepříjemné pachy domácích mazlíčků.

Setkání to bylo velmi příjemné a voňavé. V příštím roce bychom se rádi o aromaterapii dozvěděli více a tak paní Hlavatou opět pozveme.

10. 11. 2015 Arnošt Goldflam - autorské čtení

V úterý 10. 11. proběhla beseda se spisovatelem, dramatikem,hercem,  režisérem a pedagogem Arnoštem Goldflamem. V zaplněném sále se pan Goldflam představil autorským čtením ze své knížky povídek „Pořád o jednom a jiné“, kterou v roce 2003 vydal jako svou prvotinu. Nejen při poslechu povídky, ale v průběhu celé besedy jsme se s autorem tak trochu vraceli do jeho dětství v Brně, ke vzpomínkám na otce a jeho autoritativní, a přesto milující výchovu, na silné rodinné vazby a kořeny, které se prolínají jeho literární tvorbou. Vzpomínání střídalo vyprávění o natáčení známých filmů a televizních pořadů, kde pan Goldflam hrál, s veselými  historkami z hereckého divadelního zákulisí a také povídání o jeho současných režisérských aktivitách.

7. 12. 2015 Helena Hlaváčiková - kosmetika MARY KAY

Na prosincovou schůzku seniorů jsme pozvali kosmetickou poradkyni paní Hlaváčikovou, která nejen ve Slivenci bydlí, ale také své poradenství provozuje v nově zrekonstruovaném domě Švestka. Vysvětlila nám základy kosmetiky MARY KAY, její používání a blahodárné účinky. Jsme domluveny na dalším setkání v pondělí 1. února 2016 od 16.00 hod. v Klubu seniorů, kdy nám paní Hlaváčiková ukáže praktické využití kosmetiky – líčení. Kdo máte zájem – třeba se jen podívat – budete vítáni.