Úřad městské části Praha-Slivenec

Volejte: 251 818 044, 251 813 754

Pište: slivenec@praha-slivenec.cz

Facebook

background

Besedy 2012

17. 1. 2012 Mgr. Radek Vodrážka PhD. - Antarktida

Cestování po neznámých místech naší planety z vypolstrované židle, z tepla ústředního topení, s upečeným perníčkem s čokoládovou polevou – je bezpečné, příjemné a při tom na víc naučné. Mgr. Radek Vodrážka PhD. – mladý vědec paleontolog byl naším průvodcem po zamrzlých ostrovech Antarktidy. Podívali jsme se do české výzkumné stanice – jak se tam žije, vaří, myje, zásobuje, jak se získávají vzorky hornin a fosílií, jak pracují vědci klimatologové, biologové, ornitologové, geologové. Cestování pěšky či po vodě ledovou krajinou je plné záhad a překvapení. Setkání s živočichy tamních končin není vždy bezpečné. Přesto je to země krásná, ještě málo probádaná, s bohatou minulostí.

5. 3. 2012 Miluše Mrvíková - malířka a básnířka

S paní Mrvíkovou jsme měli domluvenou besedu na pondělí 5. března 2012. Zdraví však někdy je nespolehlivé a tak se naše milá paní básnířka a malířka omluvila. Poslala nám svoji právě vydanou samostatnou sbírku básní: Cesty za poznáním, z které jsme si četli. Paní Mrvíková (nar. 1937) žije v Mořině, v současné době se věnuje olejomalbě a kresbě pastelem. Zobrazuje především krajiny a zátiší. Své malířské umění předvedla v květnu 2009 v kapli sv. Jana Křtitele v Holyni. Její obrazy jsou jako doteky motýlích křídel – jemné, něžné, a právě taková je její poezie. Děkujeme paní Mrvíkové za příjemný kulturní zážitek a přejeme jí hodně zdraví.

6. 2. 2012 Petr Taufmann - léčivá aloe

6. 2. 2012 jsme na schůzku seniorů pozvali odborníka na výrobu bylinné kosmetiky ALOETROX pana Petra Taufmanna, který nás seniory podrobně seznámil se svými výrobky. Základními surovinami pro výrobu jsou gelová šťáva z ALOE VERA, rostliny z Brazílie, a TROXERUTIN – upravený přírodní rutin žluté barvy z rostliny brazilských deštných pralesů. Tato bylinná kosmetika mírní bolest, zlepšuje poúrazové stavy, zklidňuje a regeneruje pokožku po spálení, opaření, omrznutí, hojí poranění, zlepšuje krevní oběh, slouží k vyčištění pleti a prevenci při akné. Výrobky si senioři mohli vyzkoušet i zakoupit. Besedy se zúčastnila i paní Lochmannová, masérka, která některé z výrobků z řady ALOETROX má prověřené a používá je.

14. 2. 2012 RNDr. Jana Plamínková - Keňa

Cestopisné přednášky mají ve Slivenci úspěch. V prvním čtvrtletí letošního roku jich máme naplánováno hodně – samé zajímavosti. Krásná příroda, rozdílné podnebí, odlišná kultura a hlavně spousta divoké zvěře – to nabízí africká Keňa. Paní starostka měla to štěstí, že se mohla zúčastnit výpravy do Keni s ředitelkou ZOO Dvůr Králové RNDr. Danou Holečkovou, která byla zárukou odborného výkladu i vedení. Účastníci výpravy projeli soukromou rezervaci Ol Pejeta, kam byli přesunuti čtyři nosorožci ze ZOO Dvora Králové – samci Súdán a Suni, samice Nájín a Fatu. Tato zvířata patří mezi posledních osm kusů severního poddruhu nosorožce širokohubého („bílého“). Zoologové sledují poslední pokus, jak tohoto nosorožce zachránit. Bylo zajímavé sledovat záběry setkání těchto obrovitých kolosů s paní ředitelkou Holečkovou, zvířata ji poznala, nechala se podrbat a přátelsky běhala kolem ní. V tomto parku žijí stáda slonů, mnoho druhů antilop, zebry, žirafy, pštrosi, gepardi. Dalším parkem byl Národní park Samburu, kde se odehrával příběh lvice Elsy a natočil se tam film Bílá Masajka. Tam bylo možno pozorovat i leopardy, lvy, slony a žirafy, ptáci snovači si staví rozcuchaná hnízda na stromech. Národní park Nakuru nabídl převážně vodní ptactvo: pelikány, plameňáky, marabu, husy, supy, tlupy paviánů a stáda buvolů či zeber. Jezero Naivasha bylo setkáním s hrochy, pakoni a novorozenou voduškou. Zde byl natočen krásný film Vzpomínky na Afriku. Posledním parkem byl NP Masai Mara, kde žijí Masajové, pasou dobytek mezi lvy a gepardy a jejich červené oblečení je vidět na kilometry daleko. Povídání o Keni bylo moc pěkné a zajímavé. V knihovně si můžete půjčit knihu Corinne Hofmannové, tři díly: Bílá Masajka, Zpátky z Afriky, Shledání v Barsaloi. První díl byl zfilmován.

 

28. 2. 2012 Mgr. Helena Katzlingerová - Tibet

Není k dispozici…

13. 3. 2012 Slávka Chrpová - Polynesie

V úterý 13. března se konala v zasedací síni ÚMČ cestopisná beseda šéfredaktorky časopisu „Cykloturistika“ paní Slávky Chrpové o její cestě do francouzské Polynésie. Společné setkání mělo velmi nečekaný začátek, protože autorka přednášky do zasedací síně přitančila v tradičním oděvu Polynésanů a předvedla tanec, který se na své cestě naučila. Poté seznámila všechny přítomné s programem cesty do exotických míst. Této cyklovýpravy po stopách jednoho ze zakladatelů samostatného československého státu M. R. Štefánika, mj. astronoma, který v Polynésii založil první observatoř, se zúčastnil také astronom Jiří Grygar. Cesta po Tahiti a dalších sedmi z celkem 118 polynéských ostrovů nebyla zajímavá jen díky tomuto zaměření. Dozvěděli jsme se mnoho poutavého o malých ostrovech, kde je překrásná a nedotčená příroda, ale také o kouzlu a možnostech cykloturistiky, která je pro paní Chrpovou životní láskou. V letních měsících tohoto roku plánuje absolvovat na kole cestu do španělského poutního místa Santiago de Compostela. Přejeme jí kilometry naplněné poznáním.

29. 3. 2012 Karel Smyczek - režisér

Beseda s režisérem Karlem Smyczkem proběhla dne 29. 3. v Zelené kavárně za velkého zájmu slivenecké veřejnosti. Pan režisér si před besedou stačil prohlédnout volnočasové centrum Švestka a ocenil krásné prostředí, ve kterém aktivity probíhají. V 18 hodin začala beseda. Pan Smyczek si s některými účastníky besedy – bývalými zaměstnanci Filmových ateliérů Barrandov, zavzpomínal na „staré dobré časy Barrandova“ a ochotně odpovídal na všechny otázky, včetně těch, které se týkaly jeho rodiny. Posluchači se dozvěděli mnoho zajímavého z natáčení oblíbeného seriálu „ Bylo nás pět“ nebo z filmů „Sněženky a machři“ a „Lotrando a Zubejda“. Zavzpomínalo se i na režisérovy herecké začátky, kdy jeho kolegy byli takoví herečtí velikáni jako například Ladislav Pešek nebo Vladimír Menšík. Mohli jsme si také prohlédnout publikaci k novému seriálu „Špačkovi v síti času“, který by měl být letos uveden v České televizi. Myslím, že všichni, kdo se besedy zúčastnili, odcházeli domů obohaceni o pěkný kulturní zážitek.

2. 4. 2012 Ing. Irena Haasová - kosmetika Mary Kay

Na schůzce seniorů v pondělí 2. 4. 2012 jsme strávili pěkné odpoledne v Klubu seniorů s kosmetickou poradkyní ing. Irenou Haasovou. Beseda byla speciálně zaměřená na kosmetickou péči pro seniory a její součástí byly ukázky líčení a zkoušení kvalitních kosmetických přípravků z řady pleťové a dekorativní kosmetiky Mary Kay. Zajímavé odpoledne si zopakujeme na některé podzimní schůzce ještě letos a tak čtenářky Mramoru sledujte program Klubu seniorů a nenechte si ujít příležitost jak pečovat o svou pleť.

18. 4. 2012 Mgr. Michaela Mácalová - Archeologické nálezy

Dne 18. dubna se konala přednáška Mgr. Michaely Mácalové z Archeologického ústavu AV ČR o záchranném archeologickém výzkumu prováděném na staveništi mateřské školy ve Slivenci od listopadu 2011 do ledna letošního roku. Zjišťovací výzkum zde prováděla v létě 2011 firma Labrys. Nejprve archeologové uvedli stručný výčet nálezů, které už byly ve Slivenci učiněny: v roce 1975 se např. našly artefakty z kultury zvoncových pohárů (4300-2200 BC) v ulici Ke Smíchovu, v ulici U Sportoviště byly učiněny nálezy z doby bronzové – únětické kultury (2200-1300 BC). Nálezy shrnuje kniha Pravěká Praha. Na stavbě školky bylo nalezeno polykulturní sídliště, obývané od pravěku (neolit, nálezy vypíchané keramiky) po dobu bronzovou (halštat). Objeveny byly dvě zahloubené chaty zvané polozemnice, jámy na zásoby (hlavně na obilí), odpadní jámy (bývalé zásobovací jámy, kam se dávaly kosti, zbytky jídel, nádob apod.), žlábky a kůlové jamky- zbytky dlouhého kůlového domu, který lze vidět např. v archeoparku ve Všestarech. Sloužil pro jednu rodinu a zachovaly se z něj zbytky nejsilnějších nosných kůlů. Nejstarší nálezy pocházejí z kultury s vypíchanou keramikou z období 5300-4300 BC. Ozdoby se do nádob vypíchávaly radélky a všichni účastníci besedy se shodli, že jde o nejhezčí nálezy, učiněné na stavbě školky. Zároveň jde o nestarší neolitické nálezy z Čech, podobně stará keramika byla dosud nalezena pouze na Moravě. Našlo se ale jen několik úlomků nádob. Další zbytky pocházejí z knovízské kultury, z její štítarské fáze (doba bronzová). Tato keramika je už jemnější a propracovanější. Z doby halštatské (800-400 BC) se našla chřestítka a miniaturní nádobky s měsíčními symboly, jejichž účel zůstává nejistý, dále přesleny (sloužily k tomu, aby se nezamotávaly nitě), tkalcovská závaží (sloužila k napínání vláken) a dále se našly kostěné artefakty – korálky, šídla, rydla a dlátka. Z drobných kamenných artefaktů byly nalezeny pazourkové čepele k řezání, zlomky broušených sekyrek, čepelky, drtidla a třecí kameny na zpracování obilí. „Překvapilo nás, že na tak malém prostoru jsme našli tolik předmětů, ale i to, že jsme nenašli žádné hroby,“ říká archeoložka Mgr. Mácalová

19. 4. 2012 Helena Kaupová - sólistka Státní opery Praha

Ve čtvrtek 19. 4. 2012 byla uspořádána beseda v Zelené kavárně s naší sliveneckou sousedkou – operní zpěvačkou Helenou Kaupovou a jejími žáky z Akademie múzických umění v Praze. Paní Kaupová byla sólistkou Státní opery Praha, často koncertuje v zahraničí na předních operních scénách, spolupracuje s prestižními českými i zahraničními orchestry a dirigenty a v neposlední řadě působí jako pedagog na pražské AMU. Vyprávění paní Kaupové bylo velmi zajímavé a milé a doprovázely jej operní árie v provedení jak hlavní aktérky večera, tak jejích hostů – mladých operních nadějí. Rozezpívaná Zelená kavárna potěšila všechny návštěvníky. Všichni pěvci nám předvedli známé operní árie a jejich školené hlasy rozechvěly kavárnu i naše duše. Všem moc děkujeme za krásný zážitek.

29. 5. 2012 Ing. Vít Korselt - Lucembursko

Pozvání na besedu do zasedací místnosti úřadu městské části přijal současný velvyslanec v Lucembursku Vít Korselt. Beseda proběhla ve velmi přátelském duchu. Posluchači měli možnost nahlédnout do zákulisí diplomacie, dozvědět se mnohé o práci protokolu ministerstva zahraničních věcí, o fungování české ambasády v zahraničí či o vzniku současné evropské měny. Mohli také slyšet mnohé zajímavosti o Lucembursku, jeho historii i současnosti, kdy je jeho hlavní město sídlem mnoha evropských institucí. Součástí besedy bylo promítání a ochutnávka bílých moselských vín. V závěru večera se dostalo i na četné dotazy návštěvníků.

12. 6. 2012 prof. Miroslav Bárta - Egypt

12. června 2012 uspořádala Veřejná knihovna ve Slivenci besedu s egyptologem prof. Miroslavem Bártou, který se věnuje (mimo jiné) studiu vzestupu a pádu civilizací. Přednáška profesora Bárty vycházela z mnohaleté práce Českého egyptologického ústavu. Na základě podrobného výzkumu staroegyptské a starosúdánské civilizace nám ukázal, jak civilizace vznikají, vyvíjejí se, dosahují vrcholu, zanikají a procházejí proměnou. „Z těchto poznatků lze vyvodit důležitý závěr – vývoje složitých civilizací jsou srovnatelné. Pro naši společnost se dá najít spousta paralel v dřívějších systémech. Když nějaká komplexní společnost kolabuje, mohou za to většinou vnitřní a dlouhodobé důvody. Co civilizaci přivede na vrchol, to ji dostane do velké krize,“ popisuje prof. M. Bárta.
Výsledky studií mohou být pro nás zdrojem poučení, inspirací i pomoci v současnosti a budoucnosti.

Pokud se chcete o tématu dozvědět víc, nahlédněte do publikace Kolaps a regenerace: Cesty civilizací a kultur – Minulost, současnost a budoucnost komplexních společností (Academia Praha 2011) – kniha je k zapůjčení ve slivenecké knihovně.

5. 11. 2012 MUDr. Karel Erben - biochemické zdraví

Není k dispozici…

13. 11. 2012 Ing. Jiří Štýbr - Madeira

Dne 13. 11. 2012 proběhla beseda Ing. Jiřího Štýbra o jachtingu, kterému se aktivně řadu let věnuje. Po úvodním slově o zásadách jachtingu a o geografických a klimatických podmínkách v oblasti Gigraltaru, se ujali slova jeho hosté, kteří s ním podnikli cestu z Malagy přes Gibraltar až na rozkvetlý ostrov Madeira. Zajímavé povídání doprovázela projekce fotografií i krátkého dokumentárního filmu z dílny přítomných cestovatelů a milé občerstvení.

4. 12. 2012 Slávka Chrpová - Kapverdy

V úterý 4. 12. 1012 se konala poslední letošní cestopisná přednáška. Naše pozvání přijala šéfredaktorka časopisu Cykloturistika paní Slávka Chrpová, která ve Slivenci již přednášela o Polynésii. Její poutavé vyprávění o návštěvě pěti ostrovů, které si vybrala při poznávání vulkanického souostroví Kapverdy, bylo doprovázeno videoprojekcí. Ostrovy jsou téměř neznámou turistickou destinací, a tak jsme měli možnost nahlédnout do způsobu života tamějších obyvatel i nenarušené přírody. Slávka Chrpová podniká své cesty na skládacím kole, které přepravuje z Čech. Její povídání bývá zpestřeno o zážitky z nepředvídatelných situací, které tento způsob cestování přináší.