Úřad městské části Praha-Slivenec

Volejte: 251 818 044, 251 813 754

Pište: slivenec@praha-slivenec.cz

Facebook

background

Besedy 2009

17. 2. 2009 Petra Siganová - Labutě v přírodě

Dne 17. února jsme v naší knihovně uspořádali s vychovatelkou paní Siganovou pro cca 30 dětí ze školní družiny Základní školy ve Slivenci povídání o labutích. Členka Českého svazu ochrany přírody paní Pavlásková se s těmito dětmi setkala poprvé, otevřenost a bezprostřední reakce dětí byla chvályhodná. Téma přednášky jsme vybrali úmyslně jednoduché a všemi dětmi znalé –„Labutě v přírodě“. Děti se neuvěřitelně živě zúčastnily vyprávění o labutích. Jejich znalosti a zážitky z přírody mile překvapily. Povídání se týkalo nejen života labutí, ale i popisu stavby jejich těla – podrobněji zobák, nohy, síla křídel, zabarvení peří dospělých i mláďat. Děti mnohé z těchto charakteristik znaly a samy uváděly příklady. Neuniklo jim, že labutě spolu žijí v pevném partnerském svazku a překvapivě se druží i „sourozenci“ mezi sebou. Jejich rodinný život by nám, lidem, mohl být často i příkladem. Po hodině vyprávění děti nakreslily na rozdané papíry labutě nebo jejich detaily a připojily několik poznámek, které si z vyprávění zapamatovaly. Všichni se loučili se spokojenými rozzářenými tvářemi. Při rozchodu jsme si společně naplánovali další povídání: „O pěvcích naší přírody“

1. 6. 2009 doc. MUDr. Jiří Neuwirth, CSc. - Jak si udržet pohyblivost do vyššího věku

Dne 1. 6. 2009 na schůzce seniorů jsme mohli přivítat doc. MUDr. Jiřího Neuwirtha, CSc., významného lékaře a také zakladatele geriatrické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, který se věnoval zdravotním problémům souvisejícím s procesem stárnutí.

Pestré, ale přiměřené množství jídla, dostatečný pohyb, komunikace s okolím, pozitivní myšlení – jsou základními pilíři duševního i fyzického zdraví.

Po přednášce se diskutovalo o způsobu využití volného času, vhodnosti léků, vitaminů jako doplňků stravy.

Přednáška byla pro všechny srozumitelná s názornými příklady. Budete-li mít zájem pozveme pana docenta znovu a můžete si sami určit téma, probrání zdravotního problému, který vás trápí nebo zajímá. Přednášky jsou určeny nejen pro seniory.

24. 9. 2009 Nikola Rybárová - Kalifornie

Kalifornie očima české AU PAIR

5. 10. 2009 Olga Poláková - vazba květin

Pro naše seniory jsme zorganizovali setkání s paní Olgou Polákovou, která mistrně ovládá vazbu květin. Praktickou ukázkou, radou a pomocí nám ukázala jednoduché i složitější uspořádání květin do kytice

8. 10. 2009 RNDr. Tomáš Beránek - Nepál

Dne 8. října 2009 se za hojné účasti sliveneckých občanů uskutečnila na obecním úřadu přednáška RNDr. Tomáše Beránka věnovaná životu lidí v Nepálu. Na konci poutavého vyprávění doplněného o promítání diapozitivů a filmu si posluchači mohli prohlédnout nebo zakoupit cokoliv z vystavených nepálských šperků či výrobků denní potřeby.

14. 10. 2009 Zuzana Pavlásková - Jak přezimuje hmyz

Dne 14. října jsme uspořádali v knihovně malou přednášku, či spíše povídání s pí. Zuzkou Pavláskovou a dětmi z družiny na námět „Jak přezimuje hmyz“. Seznámili jsme se s včelami, vosami, mravenci, sluníčky, kobylkami a motýly. Řekli jsme si, v jaké fázi svého vývoje (vajíčko, larva, kukla, imago) jak a kde přezimují. Děti se pilně hlásily, kladly otázky a některé velmi dobře odpovídaly. Nakonec nakreslily obrázky podle toho, co si z našeho povídání zapamatovaly.

2. 11. 2009 Svobodová - Tupperware

Prezentace se nám velmi líbila, proto jsme se rozhodly, že s paní Svobodovou budeme i nadále spolupracovat a v příštím roce ji opět pozveme mezi sebe, protože i my, dříve narozené, nemáme čas a chceme žít zdravě a mít kolem sebe prostřený stůl a nádobí s elegantním designem.

15. 12. 2009 Milada Motlová - autorské čtení

Paní Milada Motlová je autorkou mnoha dětských knih např.:

Co je to?
Naše Zahrada
Se zvířátky za vrátky
Česká říkadla, hádanky a písničky
Hádej, co to je?
O kohoutkovi a slepičce
Nejkrásnější pohádky naší babičky
Zlatá brána
Usměvavý svět
Praha známá i neznámá
Knížka pro Adama a Evu
Kam se ztrácí sněhuláci?
Český špalíček pohádek, říkadel
Adam půjde do školy
Dvakrát měř, jednou řež