Úřad městské části Praha-Slivenec

Volejte: 251 818 044, 251 813 754

Pište: slivenec@praha-slivenec.cz

Facebook

background

O Slivenci a Holyni

Kniha o Slivenci a HolyniSpoustu zajímavostí o Slivenci a Holyni z dob dávné historie, současnosti, ale také o přírodě, dopravě, těžbě sliveneckého mramoru, aktivitách místních obyvatel a mnoha dalších pozoruhodnostech se dočtete v knize, kterou v roce 2009 vydalo nakladatelství MILPO.

V knize jsou použity materiály nejen z Národního i Státního oblastního archivu v Praze, kronik a archivních materiálů MČ, archivu Řádu křížovníků s červenou hvězdou, ale také spousta autentických dokumentů a fotografií z rodinných archivů obyvatel. V knize najdete např. vzpomínky a vyprávění Sliveneckých a Holyňských rodáků, příběh historie slavného Sliveneckého mramoru, o vývoji školství v naší MČ, o spolkovém životě místních obyvatel, o názvosloví ulic a zákoutí v naší MČ, ale také tipy na výlety v okolí a do přírody.

Knihu je možné zakoupit za 350,- Kč na úřadě MČ Praha – Slivenec.

Křest knihy aneb co se do knihy nevešlo

Dne 11. prosince 2009 byla v 16. hodin v zasedací síni Úřadu městské části Praha-Slivenec pokřtěná Kniha o Slivenci a Holyni. Je plná povídání o historii, spolcích nebo přírodě, ale také vzpomínek a dobových fotografií. Kniha má uchovat pro budoucnost to, jak Slivenec vypadal před lety.

Chcete vědět, kdo byla Anna Pfefferkornová, koho si vzal Jan Žilina v r. 1812 a jaké věno si manželka přinesla, víte, že v obci byly uvedeny operety Hanička z Podlesí, Princezna z cirkusu, Pouťová královnička a další? Co následovalo po pronesení památné věty, „proč choditi do cvičení přes pole, když můžou cvičit doma“? Co je páskovka žíhaná, stepník rudý, střevlík vrásčitý?

FOTOGALERIE