Úřad městské části Praha-Slivenec

Volejte: 251 818 044, 251 813 754

Pište: slivenec@praha-slivenec.cz

Facebook

background

Besedy 2020

21. 1. 2020 RNDr. Eva Nešverová - Do důchodu s lehkostí

Beseda s Dr. Evou Nešverovou, poradkyní v oblasti důchodů, vzbudila živý ohlas. Kdy jít do důchodu, abyste zbytečně kvůli pár dním nepřišli o několik stokorun měsíčně? Jak se liší předčasný důchod a předdůchod? Vyplatí se pár let přesluhovat s nadějí na vyšší důchod? Odpovědi na tyto a mnohé další otázky dostali slivenečtí i holyňští občané na této navýsost užitečné besedě. Dva důležité poznatky: 1. Dobrat se správné výše důchodu je docela dřina. 2. Více než kde jinde zde platí: důvěřuj, ale prověřuj (Českou správu sociálního zabezpečení).

3. 3. 2020 David Nitsche - AJURVÉDA v praktickém pojetí

V úterý 3. 3. 2020 s námi večer strávil David Nitsche, ajurvédský poradce, který se nám snažil ve dvou hodinách přiblížit podstatu ÁJURVÉDY. Ájurvéda je sanskrtské slovo znamenající vědění o dlouhém a zdravém životě. Ájurvéda je nejstarší léčebnou metodou světa, která působí blahodárně a celistvě na tělo, mysl i ducha. Vznikla před 5000 lety v Indii, odkud se pak rozšířila do dalších částí světa. Mnoho přírodních léčebných metod vychází právě z ní. Ájurvéda dokáže člověka vyléčit za pomocí přírody a je praktikována i tam, kde si moderní medicína neví rady. Pan Nitsche nás během večera provedl základními principy Ajurvédy, učili jsme se diagnostikovat jednoduchou formou pomocí tepu, vzhledu jazyka. Povídali jsme si o životosprávě a správném praktikování jógy, seznámil nás s kvalitními ájurvédskými přípravky – doplňky stravy, masážemi, dechovým cvičením. Přednáška byla velmi zajímavá, navštívilo ji nevídané množství osob – v zasedací místnosti jsme doplňovali židle. Živě se diskutovalo, přednášející uměl odpovědět na každý dotaz. Nakonec jsme se všichni domluvili, že bychom rádi v informacích o ájurvédě pokračovali. Věřím, že se nám to podaří!
Doporučenou knihu: Vasant Lad: Ájurvéda zakoupíme do knihovny ve Slivenci

17. 3. 2020 Magda Radostová - Za tygry do Indie

Akce zrušena z důvodu krizových opatřeních v souvislosti s vyhlášením a trváním nouzového stavu v České republice.

 

7. 4. 2020 Dějiny a současnost Rytířského řádu Křižovníků s červenou hvězdou

Akce zrušena z důvodu krizových opatřeních v souvislosti s vyhlášením a trváním nouzového stavu v České republice.

21. 4. 2020 Kamila Hnyková - Dračí hory

Akce zrušena z důvodu krizových opatřeních v souvislosti s vyhlášením a trváním nouzového stavu v České republice.

12. 5. 2020 Petr Hubený - Blízká setkání se smrtí

Akce zrušena z důvodu krizových opatřeních v souvislosti s vyhlášením a trváním nouzového stavu v České republice.

26. 5. 2020 Petr Štětina - Afghánistán

První akce po koronavirovém nouzovém stavu bylo povídání cestovatele, fotografa a trochu i dobrodruha Petra Štětiny o jeho putování oblastí Wachanu v horách Pamíru v severovýchodním Afghánistánu. Cestoval sám a na místě si vzal místního průvodce pro výšlap do hor.

Afghánistán je relativně malá země, ukrytá ve vysokých horách Hindúkuše (Ničitel Indů) a dalších pohořích. Pásmo hor se táhne až k břehům Indu na východě. Průsmyky Hindúkuše umožňovaly odedávna spojení mezi Blízkým Východem, Střední Asií a Indickým subkontinentem. Právě tato strategická křižovatka na hedvábné stezce se stala této zemi osudnou. Podnebí v Afghánistánu je vnitrozemské, suché a velmi proměnlivé. V horách drsné. Ve vysokých horách žije mimo jiné zvířeny i vzácný kozorožec a sněžný leopard. Jako dopravní prostředek slouží jak. Mezi ptáky patří dravci – jestřábi, sokoli, orli a supi. K hadům kobra, krajta a četné druhy zmijí. Na afghánském území převládají suchomilné rostliny. Petr Štětina nám promítl nevšední fotografie lidí, s kterými se setkal. Jsou to lidé krásní, větrem ošlehaní a velmi pohostinní. Jeho fotografie horských velikánů a údolí jsou nezapomenutelné. Jak píše Šimon Pánek v knize Jaromíra Štětiny (shoda jmen Jaromíra a Petra čistě náhodná) „S Matyldou v Afghánistánu“: Afghánistán je jako droga, kdo okusí prostor, syrovost a bezprostřednost nekonečných hor i zvláštní poetiku vesnic a přímou radost a pohostinnost lidí, nikdy nezapomene.

16. 6. 2020 Magda Radostová - Za tygry do Indie

Beseda proběhla v úterý 16. 6. v tradičním čase pořádání našich besed od 18 hodin. Tuto akci pronásledoval několikerý odklad, a tak už jsme si řekli, že to musíme zorganizovat ještě před prázdninami.

Magda Radostová – cestovatelka, fotografka, spisovatelka – byla u nás přednášet už potřetí, nebyla pro nás nováčkem, její předchozí besedy byly vždy velmi zajímavé. Úvodem nám shrnula situaci, kterou teď jako profesionální cestovatelka (vlastní cestovní agenturu) má. Situace velmi komplikovaná, s obtížným odhadem vývoje do budoucna. Pandemie koronaviru zasáhla cestování a tím i lidi v něm podnikající opravdu nemilosrdně.

Paní Radostová si připravila povídání o tom, jak vypadá safari v indickém národním parku Ranthambore. Popsala nám, jak se dostala do skupiny profesionálních fotografů specializujících se na focení volně žijících šelem. Jak se vyvíjel její zájem a láska k šelmě – tygru bengálskému. Prosadit se jako fotografka v práci, která je spíše doménou mužů, vyžadovalo jistě značnou porci odhodlání a odvahy. Dozvěděli jsme se, jakými fotoaparáty byla na safari vybavena, jakou roli hraje domorodý stopař a řidič terénního auta. Návštěva safari se plánuje přibližně rok dopředu, je nutné požádat o rezervaci určitého místa v parku a zaplatit poměrně vysokou částku. A při samotné akci je potřeba se vybavit velkou trpělivostí, odhodláním i ochotou snášet vedro a nepohodlí. A protože je paní Radostová nezdolná optimistka, už se těší na svoji další výpravu za tygry i další cesty do exotických zemí. Držme jí palce!

22. 9. 2020 Petr Hubený - Blízká setkání se smrtí

Veřejná knihovna ve Slivenci pozvala 22. 9. 2020 spisovatele Petra Hubeného z Holyně na čtení z jeho knihy BLÍZKÁ SETKÁNÍ SE SMRTÍ. Kniha obsahuje 13 povídek, každá je z jiného prostředí a vtáhne čtenáře do napínavého děje svéráznými postavami i nečekanými situacemi. Autor nám přečetl část povídky Prašanda (cesta mezi koncem sídliště Barrandov a Holyní) v noci, kdy osamělý chodec potká a doprovází dvě fešné bludičky. Jak to vše dopadne, si můžete přečíst ve zmiňované knize, kterou vám půjčíme v naší knihovně. Beseda se povedla, autor nám vyprávěl, jak a proč píše, kde píše nejraději, jak ho podporuje rodina i nakladatel (Jiří Pešaut z agentury Talent Pro Art). Pan Pešaut se besedy účastnil, knihovně věnoval svou knihu ELENA – edice MYSTERY. Děkujeme všem přítomným za účast, diskusi a pohodu.

5. 10. 2020 - Vím na co mám právo

Veřejná knihovna Slivenec uspořádala přednášku pro seniory v pondělí 5. 10. 2020. Přednáška, objednaná několik týdnů v předstihu, se uskutečnila první den nouzového stavu v ČR, a proto jsme musili dodržet pravidlo – účast jen do deseti osob včetně přednášejícího. Byla to velká škoda, protože přednášející lektor – student Právnické fakulty UK v Praze byl velmi příjemný, fundovaný, ochotný. Seznámil nás s nejnovější právní úpravou dědictví, dědickou smlouvou, závětí, s pravidly darování, dědictví, dědictví ze zákona, osobou blízkou, vyděděním. Probrali jsme odmítnutí dědictví, zřeknutí a vzdání se dědictví. Poradil nám, jak napsat závěť, vysvětlil, co je věcné břemeno. Upozornil na záludnost renty z nemovitosti. Přednáška byla velmi zajímavá a budete-li mít zájem, pozveme lektory z LOVI, z.s. (LaborOmniaVinciImprobus) v příštím roce znovu. Přednášky jsou realizovány za podpory Hl. města Prahy.