Úřad městské části Praha-Slivenec

Volejte: 251 818 044, 251 813 754

Pište: slivenec@praha-slivenec.cz

Facebook

background

Kvíz 55

Hledáme cílové místo výletníků:

Vyjeli jsme si na výlet tentokrát do Českého středohoří. Šlapeme od zámku ve Velkém Březnu, přes kopečky, údolíčka, lesem i polem až dorazíme do obce, kde chceme projít skanzen lidové architektury. Jsou zde roubenky, domy hrázděné i zděné, do několika objektů se můžete i podívat a pokochat se interiéry. Na návsi najdeme krásnou barokní studnu z r. 1695, která pochází ze Střížovic u Ústí nad Labem a byl to vůbec první převezený prvek do skanzenu. V tomto skanzenu se natáčela pohádka Dešťová víla – zmínka o tom, je u studánky ve mlýně. Tento skanzen je nejmladším v Čechách, začal vznikat až v polovině 70. let 20. století.
Po prohlídce skanzenu sejdeme na nádraží, kde se nachází muzeum železnice se sbírkou drezín. Exponáty, drážní techniku a vše, co je spojené s provozem nádraží si prohlížíme ve vagonech.

Točily se tu filmy Páni kluci a Rebelové, které tu také mají své místo v expozici.
Poté jsme nasedli na nádraží do Hurvínka, tedy do motorového vláčku 801 vyrobeného Tatrou Kopřivnice v období 1948 – 1956 a užili jsme si cestu po trati zpátky do Velkého Března, která byla uvedena do provozu 1890.