Úřad městské části Praha-Slivenec

Volejte: 251 818 044, 251 813 754

Pište: slivenec@praha-slivenec.cz

Facebook

background

Kvíz 59

Hledáme název hradu:

Cca 20 km od Brna se nad řekou Svratkou a Brněnskou přehradou tyčí jeden z nejvíce poškozených hradů na Moravě, což se teď už pomalu, díky rozsáhlým opravám a tím, že je hrad státní, lepší. Hrad byl podle pověstí založen roku 1059 jako lovecká usedlost, čímž se stává jedním z nejstarších hradů v ČR. Podle dochovaných pramenů hrad vznikl ve 13. století a založil jej snad mladší bratr krále Václava I, markrabě Přemysl. Dalším majitelem, který se významně podílel na výstavbě hradu, byl v polovině 14. století Jan Lucemburský, který díky svým náročným výdajům i tento hrad probendil a až Karel IV jej musel vyplatit zpět do jeho vlastnictví.

Nejdůležitějším uměleckým dílkem, které na tomto hradě vzniklo je xy madona, nejhodnotnější mariánský obraz na Moravě, byl umístěn v kapli sv. Matky Boží na hradě, teď je vystaven v Diecézním muzeu v Brně. Malba byla vytvořena cca r. 1350 na objednávku Jana Jindřicha Lucemburského, staršího bratra Karla IV.

Prošly jsme hradem, prošly jsme velkou dvoranou s obrannými zdmi a nejkrásnější výhled na hrad se nám naskytl ve vyhlídkových baštách na hradbách.

Na nádvoří se konají jarmarky, koncerty, divadelní představení. Když jsme tu byly my, nekonalo se bohužel nic, ale obsluha venkovního občerstvení byla v dobových kostýmech, k papání jsme si mohly dát grilovaná masíčka pečená na otevřených ohních v kovaných koších, ovčí sýr, medovinu, nebo hutnou polévku.

Otázka je, jaký hrad jsme navštívili?