Úřad městské části Praha-Slivenec

Volejte: 251 818 044, 251 813 754

Pište: slivenec@praha-slivenec.cz

Facebook

background

Kvíz 70

Hledáme název hradu:

Kousek od Mimoně, v bývalém vojenském pásmu s těžbou uranu, kam dřív zvídavým turistům byl vstup zakázán, vyšlápneme prudký kopec a navštívíme zříceninu hradu a pokocháme se krásnými výhledy na Lužické hory, Ještěd, České středohoří i Máchův kraj. My měli kliku na počasí, takže jsme viděli opravdu hodně. Výhled je dechberoucí, stejně jako výstup!

Hrad byl vybudován jako obranný na obchodní cestě do Lužice. Jako každý hrad i tento má svá strašidla. Bezhlavého vozku, vlkodlaka hlídajícího poklad i loupeživou chásku, Je to zřejmě jeden z nejstarších hradů u nás. O jeho vzniku není zmínka, první informace se ukazuje v roce 983, kdy se turnaje v Magneburku zúčastnil rytíř Teodor z xxx. Ve 14. století hrad dostavěl rod Vartenberků a pak už to šlo s hradem z kopce. Střídání majitelů, nakonec loupeživí rytíři, mincovna falešných mincí a pak už jen zkáza. Od 15. století je to pustý hrad.

K hradu projdete přírodní rezervací s pralesním porostem, za což můžeme poděkovat Sovětské armádě a zákazu vstupu veřejnosti, čímž se zachoval původní přírodní charakter okolí. Nicméně přítomnost ruských vojáků můžeme vidět na azbukou psaných nápisech jak na zřícenině, tak sem tam i na stromech v lese. Tak kde jsme byli, jaký hrad jsme viděli?