Úřad městské části Praha-Slivenec

Volejte: 251 818 044, 251 813 754

Pište: slivenec@praha-slivenec.cz

Facebook

background

Kvíz 88

Hledáme název města:

Dnešní kvíz nebude, předpokládám, vůbec lehký. Před dvěma týdny jsem navštívila moje přátele na Šumavě.  My jsme netradiční turisti, kteří se prodírají houštím a kopřivami, hledají zaniklá místa Šumavy, staré obce, ze kterých už nezbylo nic než třeba sklepy, nebo ovocné stromy. Navštívili jsme opět jedno již neexistující místo. Šumava je v tomto směru dokonalá. Dějiny se tudy prohnaly a po nich potopa.

Cíl tohoto výletu bylo místo, kde probíhala super tajná akce komunistického režimu pod názvem “Kameny”. Jednalo se o falešnou hranici, kam příslušníci StB v převleku bodrých šumavských rodáků převáděli lidi přes hranice a ti v dobré víře, že se útěk podařil a jsou již v Německu v americké zóně, vyklopili všechno. Divadelní představení jak má být, dokonale vymyšleno i provedeno. Pak jakoby byli opět lapeni českými pohraničníky nebo byli “Američany” vydáni pod nějakou smyšlenou záminkou “zpět” do ČSSR a šli v tom lepším případě za katr, v tom horším byla slyšet na hranici střelba. Myslím, že by to klidně sneslo nějaké menší muzeum, nebo rekonstruovat tuto falešnou hranici jako muzeum, protože teď jsou tu jen u rybníka cedule a to podle mě pro představu nestačí. Pokud tato část našich nedávno minulých dějin někoho více zajímá, byl o této akci natočen i film “Swingtime” nebo “Hranice”. Stojí za to, se na ně podívat, zde je odkaz na

Swingtime:  https://www.youtube.com/…B6M

a odkaz na Hranici: https://youtu.be/…DN0

Takových míst je v našem pohraničí víc, ale já se ptám na městys, kde pobyla Božena Němcová v r. 1847 a tato událost je zvěčněna na pomníku na náměstí. Narodil se zde válečný zločinec Siegfries Zoglmann, tato událost tu na pomníku zvěčněná není 🙂

Městys se nachází – jak je patrné na hranicích s Německem v okrese Domažlice poblíž Kdyně, v průsmyku, který je předělem mezi Šumavou a Českým lesem.

Poblíž se nachází vrch Tanaberk s krásným poutním kostelem sv. Anny a křížovou cestou, která je pojata velmi netradičně 🙂 Kostel sv. Anny je jednou z nejpozoruhodnějších  barokních staveb a mezi sakrálními stavbami je opravdu raritou. Další památkou, kterou jsme na našem okruhu okolo městyse navštívili, je kostel sv. Václava, který je považován za nejstarší zachovalý kostel tohoto světce v Čechách. Podle legendy byl postaven v roce 1040. My jsme měli kliku, zrovna tu připravovali křtiny a naběhla tam půl vesnice s košťaty a kýbly a už se zametalo a čistilo, aby se miminko cítilo dobře. Je fakt, že by kostelík potřebovat finanční injekci a že by za to stál, protože jeho malby jsou naprosto úžasné. Měli jsme opravdu štěstí, že nás místní pozvali dál a mohli jsme si kostelík prohlédnout.

Víte, o jakou obec se jedná?