Úřad městské části Praha-Slivenec

Volejte: 251 818 044, 251 813 754

Pište: slivenec@praha-slivenec.cz

Facebook

background

Kvíz 95

Hledáme název zámku:

Jedná se o zámek – co by kamenem dohodil od dalšího zámku Častolovice, kousek za Hradcem Králové směrem na Orlické hory. Je to, teď už zase krásný empírový zámek, který ještě v dobách nedávno minulých využíval “výzkumný ústav pro chov prasat”, což stále dokládá vedle stojící bytovka a tématické sousoší. Kinští si s tímto objektem nevědí moc rady, nejde na nic využít a demolice by zbytečně spolykala potřebné peníze jinde.
Při návštěvě zámeckého zahradníka jsme se dověděli spoustu zajímavého. Třeba, že v dolní části zámecké zahrady je fabrika Ferodo, která vyrábí brzdové destičky. Bohužel při své činnosti vypouští do ovzduší nějakou chemikálii, která hubí jehličnany, takže ve spodní části zahrady jsou vysázené pouze listnáče, které ale na podzim opadají a továrna se vyloupne v celé své kráse pro potěchu turistům na zámku. V těsné blízkosti zámku je ubytovna, kde se často stává, že neteče voda a tak ubytovaní, chodili vykonávat svou potřebu do přírody zámeckého parku. Což je prima pro zahradníka při obchůzkách svého rajonu. Velkým trnem v oku jsou ale návštěvníci sběrači, kteří do zahrady chodí vybaveni rovnou lopatkou. Zahradník vyprávěl, jak jeden den postavil okrasnou zídku, do které nasázel skalničky a druhý den, tam nebyla sazenička jediná. V momentě, kdy nám tohle vyprávěl, projeli na kole dva cyklisti a v nosiči si vezli trs žlutých vodních kosatců. Obdivovala jsem zahradníka Jardu, že to už bere s klidem. Vzdal to – je to práce vskutku sisyfovská.
Nicméně i krásné okamžiky zažívá takový zahradník na zámku. Na louce blízko zámku začíná sázet sad se starými odrůdami ovocných stromů. Zakládá vyhlídku, která bude sloužit svému účelu, až ve vedlejší vesnici na kopci u kostela odumřou staré kaštany, které jsou již teď napadeny nějakou houbou a tak náš zahradník už teď ví, že za pár let, až stromy padnou, budeme mít vyhlídku na zámku jak víno.
Ale zpět k zámku. Zámek byl postaven v letech 1829-1833 architektem Kochem. V roce 1948 byl zestátněn a v roce 1992 byl v katastrofálním stavu vrácen Kinským. Při prohlídce s hrabětem Kinským, coby průvodcem jsme zjistili, nakolik je zámek skutečně autentický. Dost věcí je původních a hrabě o nich krásně vyprávěl, stejně jako o svých příbuzných.
U zámku je Toniova kavárna, která je pojmenovaná po bratrovi Františka – Antonínovi, který bohužel již zemřel a otevření kavárny se nedožil.
A už jen dovětek – František Kinský je i starostou tohoto města.
Už jistě víte, o kterém zámku a jeho zahradě Vám tu dnes vyprávím?