Úřad městské části Praha-Slivenec

Volejte: 251 818 044, 251 813 754

Pište: slivenec@praha-slivenec.cz

Facebook

background

Kvíz 113

Hledáme název města

Dnes navštívíme město, které mě velmi příjemně překvapilo. Upřímně jsem vůbec nečekala, jak zajímavé místo to je a jak vstává doslova z popela. Je v něm opravdu tolik věcí k vidění, že na to jeden den nestačí.

Město leží na severozápadě Čech v podkrušnohoří mezi Žatcem a Litvínovem.

Je to město relativně mladé, protože staré město vzalo za své v roce 1964, kdy bylo rozhodnuto o jeho demolici. Muselo ustoupit důlní činnosti. Jediné, co se podařilo zachránit je kostel Nanebevzetí Panny Marie, který byl v roce 1975 mistrovsky přesunut rychlostí 2 cm za minutu – z dosahu těžby. Za 27 dní urazil 841 metrů a tento naprosto unikátní čin se zapsal do Guinessovy knihy rekordů. Klobouk dolů! Je to totiž opravdu pořízek!

Dalším cílem je jen pár let staré jezero, které vzniklo zatopením bývalého lomu Ležáky. Napouštělo se 6 let z řeky Ohře. Je hluboké 75 m, široké 1,5 km a dlouhé 2,5 km. Okolí je krásně upraveno jak pro turistiku, sport, lenošení na pláži, ale i jako ptačí rezervace. Připadaly jsme si tam jako u moře. Nádhera.

Uprostřed města je na vrhu Šibeník, kde byla za druhé světové války německá základna protiletecké obrany, nově postavený funpark s rozhlednou, ze které je nádherný výhled do okolí.

No a samozřejmě, že jsme mezi paneláky vyhledaly i restauraci Severka ze seriálu, který nese jméno tohoto města, které dnes hádáte.