Úřad městské části Praha-Slivenec

Volejte: 251 818 044, 251 813 754

Pište: slivenec@praha-slivenec.cz

Facebook

background

Kvíz 123

Hledáme název města

Lázeňské město leží v Jizerských horách. Hodně míst ve městě zdobí znak kohouta a město jej má i ve znaku, protože právě tlustý kohout objevil vřídlo místní kyselky.

První zmínka o této obci je z roku 1381 a název v překladu zní “milý ostrov uprostřed bažin”. Obec patří do Frýdlantského panství, v roce 1622 jej kupuje Albrecht z Valdštejna a i když se v tomto místě zdržel celkem jen devět dní, nechal se titulovat Vévoda frýdlantský. Jako poslední toto panství vlastní Clam – Gallasové. Díky svému léčivému pramenu se obec stala velmi známou a také hojně navštěvovanou, protože sem proudily zástupy poutníků, kteří navštěvovali nedaleké poutní místo v Hejnicích, o kterých jsme si již jednou povídali. Vodu z tzv. Božího pramene si nechávali posílat i slavní panovníci, včetně právě Albrechta z Valdštejna, který si léčil syfilis.

O rozvoj lázeňství v tomto místě se zasloužil až Kristián Filip hrabě Clam-Gallas, který mezi lety 1776 – 1818 nechal otevřít nové prameny a starý pramen nechal zasypat. Vznikly tak nové prameny jmen Mariin, Kristiánům či Eduardův a vyvěraly přímo u lázeňských budov. Lázně navštěvoval např. Josef Jungmann, Franz Kafka nebo Carl Maria von Weber.

Velkou nápovědou bude, když vám prozradím, že nad obcí najdete unikátní výletní restauraci Obří sud. Budova ve tvaru sudu je 11 metrů vysoká, 14 metrů dlouhá a 10 metrů široká a návštěvníky vítá od roku 1931. Ale pozor 🙂 Obří sudy jsou dva, tak ať určíte ten správný!

V okolí lázní je řada vyhlídek s dřevěnými sochami, které jsou vždy spjaté s nějakou místní legendou. Stojí za to si tu kolečko po těchto vyhlídkách vyšlápnout. Nejhezčí zastavení je asi Hejnické madony, ale všechny jsou na místech s krásným výhledem na okolní Jizerky.