Úřad městské části Praha-Slivenec

Volejte: 251 818 044, 251 813 754

Pište: slivenec@praha-slivenec.cz

Facebook

background

Kvíz 127

Hledáme název obce

V tomto jarním a posledním kvízu se necháme Ivankou pozvat do Českého ráje. Za úkol máme určit název obce. Popis je tradičně obsáhlý a obrázky také pomohou, název obce určit.

Tentokrát navštívíme Liberecký kraj, okres Semily v Českém ráji, cca 6 km od Turnova. Navštívila jsem tam obec, o níž je první zmínka v roce 1318 a nachází se na úpatí stejnojmenného čedičového kopce, kterému se říká Hůrka. Nejkrásnější místo obce je nad kamenným novorománským kostelem Nanebevzetí Panny Marie. Vyšplháme ke kapličce svaté Anny na Hůrce cestou kolem křížové cesty, kterou tu postavil zdejší farář Jan Baptista Strachlin v roce 1825. Nahoře se nám naskytne neskutečný výhled do okolí na Trosky, Humprecht, Bezděz, Ještěd, Ralsko… prostě nádhera veliká 🙂

K názvu obce se váže pověst o chrabré Anně, která zachránila majetek vladyky Ctibora z Mladějovské tvrze před rabiátem Ottou z Bergova. Ten v té době sídlil na Troskách. Když Otta napadl tvrz, jediná Anička byla tak duchapřítomná, že se vyplížila ven a spěchala pro pomoc. Bohužel, cestou zabloudila. Nakonec se ze zoufalství začala modlit ke své patronce, když v tom uslyšela hlas “Aničko, viz keř, tam se dočkáš pomoci!” A skutečně Anča na kopci uviděla keř se světlem. Když k němu došla, měla výhled jako my dnes a tak se pěkně zorientovala a dorazila na turnovský hrad, kde vyprosila pomoc. Vděčný Ctibor pak na její památku nechat na vrchu postavil kapli zasvěcenou svaté Anně zachránkyni.

V katastru této obce se také nachází jedna rarita. Nejkratší tunel v České republice. Tunel se Jmenuje Pekařova brána a vznikl při stavbě silnice, kdy se silničáři rozhodli zachovat skálu Mnich a vytesali do ní gotický oblouk pro průjezd. Pekařova brána se jmenuje po českém historikovi Josefu Pekařovi. Obec si tunel nechala přeměřit, dostal certifikát a je od roku 2018 oficiálně zapsán do České knihy rekordů. Tunel má délku 5,2 m v nejdelším a 3,4 m v nejkratším místě.

To už vám k určení názvu obce jistě stačí.