Úřad městské části Praha-Slivenec

Volejte: 251 818 044, 251 813 754

Pište: slivenec@praha-slivenec.cz

Facebook

background

Kvíz 134

Hledáme název poutního místa,

Dnes ještě zůstaneme na Slovácku a to jen kousek od posledního kvízového místa. Bude to velmi snadné, ale teď před vánočními svátky se to hodí!

Chtěla bych vás vzít na jedno z nejvýznamnějších poutních míst v naší republice. Toto místo je možná to, odkud panovali vládci Velkomoravské říše a kde sídlil první velkomoravský arcibiskup sv. Metoděj. Ano, přesně ten Metoděj z řecké Soluně, který se spolu s bratrem Konstantinem vydal roku 863 na sever šířit víru. Když dorazili k nám, resp. sem zhrozili se nad nevázaným životem Slovanů a pustili se do práce, obrátit na pravou víru místní raubíře. Podle pověsti je na tomto místě dokonce věrozvěst Metoděj pohřbený. První klášter na Moravě tu vznikl v roce 1228 a byl to největší chrám v zemi. Neměl to jednoduché, stejně jako mnohé památky u nás. Nejprve jej vypálili husité, po obnově v 16. století ho za třicetileté války zničilo sedmihradské vojsko a dodělali ho valašští povstalci. Zase povstal z popela a chvíli na to ho v roce 1784 zrušil císař Josef II. Koncem 19. století jej opravili jezuité, ale ti byli v roce 1950 odvlečeni policií a objekt byl uzavřen. To jsou osudy co? Jezuité se vrátili po roce 1990 a dnes je chrám stále velice rozsáhlý a září nádherou.

Nedaleko chrámu stojí lípy, které vysadil sám papež Jan Pavel II, který toto místo roku 1990 navštívil a za ním se sem vydalo půl milionu poutníků. Na památku této návštěvy byl na nádvoří vztyčen obrovský kříž a nedaleko obce u silnice v polích památník, který připomíná místo, kam přistál vrtulník s jeho svatostí 🙂

V chrámu najdeme klenot moravského baroka – nádherně vyřezávané chórové lavice ze 17. století, baziliku, podzemní krypty, místo posledního odpočinku olomouckého arcibiskupa Antonína Cyrila Stojana, od jehož smrti uplyne letos právě 100 let, ale hlavně dechberoucí interiér. V podzemí můžeme projít skoro 500 metrů dlouhým labyrintem chodeb, kde uvidíme základy nejstarší podoby baziliky, archeologické nálezy a to hlavní, co je teď v podzemí k vidění je skvostná zlatá růže, dar Jana Pavla II. roku 1985. Zlatá růže – Rosa aurea je posvěcený klenot, který uděluje papež jako unikátní vyznamenání osobám, nebo významným institucím od roku 1096! Máme tu tedy raritu!

Jistě dávno víte, které poutní místo jsme společně tentokrát navštívili!