Úřad městské části Praha-Slivenec

Volejte: 251 818 044, 251 813 754

Pište: slivenec@praha-slivenec.cz

Facebook

background

Kvíz 137

Hledáme název města

Dnes bych vás ráda vzala na prohlídku města, které leží přibližně napůl cesty z Prahy do Brna. Právem se tomuto městu říká “brána Vysočiny”. Je to krásné a malebné město, s úchvatným náměstím, kostelem sv. Bartoloměje a nejedním muzeem. Najdete zde například Malé muzeum Bible, Muzeum strašidel nebo skvělé MÚZYum rodiny Lipských.

V tomto krásném městě se totiž narodilo nespočet osobností. Rodáky jsou třeba právě Oldřich a Lubomír Lipský, sochař Emanuel Kodet, nebo herec Jiří Lír.

Město bylo založeno již ve 13. století, rozvíjelo se hlavně díky těžbě stříbra v okolí Křemešníku. Do roku 1550 patřilo toto město rodu Trčků z Lípy, kteří jej prodali Adamu Říčanskému z Říčan. Právě ten dal postavit místní zámek. Roku 1596 Rudolf II. povýšil toto město na královské.

Kromě kartáčnictví, pletařství a výroby zemědělských strojů zde má velkou tradici i pivovarnictví. Pivo se zde vaří od roku 1552 a dnes tu můžete ochutnat regionální pivko jménem “Poutník”, kterého má město i ve znaku! Na náměstí je kašna z roku 1546 se sv. Jakubem, patronem všech poutníků.

V roce 1991 zde vznikla další tradice a to festival rekordů. Můžete zde samozřejmě také navštívit Muzeum rekordů a kuriozit v historické věži Dolní brány, která je nacpaná doslova k prasknutí vším možným i nemožným, unikáty českých i světových rekordmanů, které jsou zapsané v České knize rekordů.

Město svou slávu šíří až megagalakticky! Astronom Miloš Tichý totiž jeho jménem pojmenovat planetku 7532, kterou objevil 22. října 1995.

Jediné, co snad ve městě nenajdete, je krematorium! I když! Organizátoři Hasičského festivalu se zasadili o to, aby i krematorium tu měli! Sice jen tři dny, ale měli! Bylo slavnostně otevřeno v srpnu 2010 poblíž kulturního domu. Recesisté dovnitř umístili rakev, do které tři dny občané vhazovali lístečky se svými problémy… taková rakev nářků 🙂 Tato rakev byla slavnostně spálena prvním žehem a zároveň i posledním, protože společně s rakví vzplálo i krematorium. Hasiči se marně snažili požár uhasit koněspřežnou ruční stříkačkou, do které lidé dopravovali vodu v hasičských helmách z městské kašny pomocí lidského řetězu a tím vytvořili rekord v dálkové přepravě vody, který byl zapsán kam jinam, než do České knihy rekordů 🙂 Vzdálenost mezi kašnou a stříkačkou byla 415 metrů. Tuto událost od Apríla, tedy od 1.4.2011 připomíná pomník na místě slavného krematoria.

Jistě jste již poznali, do jakého města jsem vás tentokrát pozvala! Krásný nový rok a stálý úsměv na tváři vám od srdce přeje Ivča Přiby