Úřad městské části Praha-Slivenec

Volejte: 251 818 044, 251 813 754

Pište: slivenec@praha-slivenec.cz

Facebook

background

Kvíz 141

Hledáme název obce

Dnes společně navštívíme město v Královéhradeckém kraji, na vrcholu trojúhelníku s Vamberkem a Kostelcem nad Orlicí, v podhůří Orlických hor. První zmínka o městě pochází z roku 1258 a to v listinách Přemysla Otakara II. V letech 1676 – 1690 zde byl postaven raně barokní zámek rodem Kolovratů, ve kterém kromě jiného můžete navštívit muzeum Orlických hor, kde si prohlédnete expozici věnovanou zdejšímu rodákovi Karlu Poláčkovi. K dalším slavným obyvatelům města patří třeba Roman Šebrle, Jana Nová – dcera Oldřicha Nového, která se zde narodila, žákem místního gymnázia byl i Guth-Jarkovský, rodákem je i herec Divadla Járy Cimrmana Jaroslav Weigel.

S městem je spojen i jeden slavný pes. Ten slavnější sedí u gramofonu a točí se na deskách, z tohoto města ale pochází neméně slavný pes a to doga na klíčích FAB. Firma FAB zde vznikla roku 1911, založil jí Alois Fáborský a autorem loga byl místní sochař Jan Moravec, jeho soused.

Ale vraťme se zpět do zámku. Autorem přestavby zámku a přilehlého kostela Nejsvětější Trojice je sám Jan Blažej Santini Aichel a díky této přestavbě se zámku říká Hradčany. Zámek je unikátní také tím, že kromě komunistické éry, kdy tu v letech 1962-65 přibyl za celých 360 tisíc Kčs protiatomový kryt určený až pro 100 osob, nepatřil nikdy jinému rodu než Kolovratům. Díky tomu, že nepatřil nikomu jinému, má zámek bohaté sbírky obrazů a vzácných rukopisů. Ovšem nejcennější, co na zámku najdete, je moravský Excalibur, ceremoniální meč moravského zemského hejtmana, jeden ze dvou dochovaných v celé naší vlasti. Na nádvoří najdeme kašnu s kolovratskou orlicí a datem 1690, což je datum ukončení stavby.

Město má v erbu pannu na jelenu, prý proto, že zde žil vladyka s dcerou, které nic neodepřel. Když si usmyslela jezdit na jelenovi, obstaral ho. Jezdila s větrem o závod. Hlavně čím dál tím dál 🙂 Jednou se vydala už hodně daleko a zrovna do míst, kde její otec pořádal hon. Jelen se splašil a pádil pryč. Nebohou jezdkyni zachránili až uhlíři poblíž města a vladyka z vděčnosti městu věnoval tento erb.

Myslím, že to dnes vůbec není těžké… Víte po kterém městě se kromě paroháče proháněl i Petr Bajza, Čeněk Jirsák a Zilvar s Édou Kemlinkem?