Úřad městské části Praha-Slivenec

Volejte: 251 818 044, 251 813 754

Pište: slivenec@praha-slivenec.cz

Facebook

background

Kvíz 140

Hledáme název města a chrámu

Tentokrát vás vezmu na poutní místo ležící na hranicích s Polskem, pod Králickým Sněžníkem, cca 15 km severozápadně od Šumperka – brány Jeseníků.

Klášter královéhradecké diecéze leží na hoře, která byla pustá a bez porostu, její původní název byl tedy Lysá hora. Dnes se jmenuje jinak. V roce 2018 byl celý areál vyhlášen národní kulturní památkou ČR.

Barokní klášter s kostelem Nanebevzetí Panny Marie je propojený s obcí pod kopcem alejí s křížovou cestou, která začíná na náměstí.

Dnešní název hory a klášter servitů je dílem jeho zakladatele, kazatele ze sv. Víta a později královehradeckého biskupa Tobiáše Jana Beckera, který zde s pomocí farníků postavil budoucí poutní místo v letech 1696-1710 a věnoval do kostela obraz Panny Marie Sněžné, který je kopií originálu z římského chrámu Santa Maria Maggiore, který prý maloval sv. Lukáš. Díky tomuto obrazu dostala hora nové jméno a od té doby sem chodí desetitisíce poutníků.

Výraznou stavbou areálu je kaple Svatých schodů. Ty jsou napodobeninou schodiště v Jeruzalémě, po nichž kráčel Ježíš Kristus k Pilátovi. Nahoru po schodech můžete jen po kolenou, v každém schodu je uschována relikvie, dolů už normálně vzpřímeně.

Klášter po dobu své existence procházel různými katastrofami. Ať už to byl ničivý požár v roce 1846, nebo Němci za II. světové války, či tradičně “péče” komunistického režimu. Ti tu zřídili v roce 1950 koncentrační klášter pro mužské řeholníky.

Kousek od klášterního komplexu na vrcholu je socha Pozorovatele – Rytíře Franty, který se dívá dolů na město, ve kterém jsme navštívili naprosto unikátní Vojenské muzeum v prostorách bývalé cihelny a kousek odtud jsme si prošli zrekonstruovaný pěchotní srub U cihelny, ve kterém je muzeum československého opevnění. Na náměstí také můžete navštívit Památník obětem internace, kde se dozvíte podrobnosti o internaci více než 500 řeholníků, kteří byli na základě “státem řízené centralizace” uvězněni právě v chrámu nad městem mezi lety 1950-1961.

Už víte název města i chrámu, který tvoří nádherné panorama nad ním?