Úřad městské části Praha-Slivenec

Volejte: 251 818 044, 251 813 754

Pište: slivenec@praha-slivenec.cz

Facebook

background

Kvíz 142

Hledáme název obce a zříceniny

Obec se zříceninou, na kterou se dnes vydáme, leží v okrese Karlovy Vary cca 10 km východně od nich. Pokaždé, když jedu směr naše krásné lázeňské město, obdivuji po pravé straně siluetu zříceniny gotického hradu na kopci – čedičové homoli, nad obcí. Je z něj krásná podívaná na Doupovské hory a až vloni se mi cestou z festivalu podařilo toto nádherné místo navštívit. Jako snad všechno i toto místo dvakrát navštívil i Goethe a oslavil zde své 37. narozeniny.

Hrad byl založen na konci 14. století pány z Rýzmburka, roku 1635 byl vypálen švédskými vojsky a v roce 1718 jej poničil rozsáhlý požár znovu i s městečkem a od té doby je hrad opuštěn a pustne v ruiny. Do roku 1945 je hrad v držení Černínů, v současné době je majetkem obce.

Své jméno získal hrad podle pověsti po hodné princezně Alvíně, kterou sem unesl Frank Ursinus. Princezna byla, bohužel, s Ursinem  nešťastná a tak byla takovým dobrotivým andělem pro lidi z panství. O této pověsti natočila ČT i pohádku, vypravěčem byl jezevčík, kterému svůj hlas propůjčil Eduard Cupák. Pohádka se jmenovala “Hora jménem xxxxx”, třeba jste jí viděli i vy a máte kvíz vyřešen!

Místo se zříceninou hradu patří k nejmystičtějším v republice. Podle psychotroniků má toto místo rozsáhlou zónu pozitivity a příznivě působí na lidi s depresemi, takže při návštěvě hradu potkáte ne bílou paní, ale dost lidí, co se zavřenýma očima a spokojeným výrazem ve tváři objímají kamenné zbytky zdí a nasávají. Nasávají pozitivní energii, aby nedošlo k omylu… I my jsme jich tu pár potkali. Nezapomenu na jednu vtipnou rodinku, kdy otec připláclý zády ke zdi meditoval, mamka seděla naproti na balvanu a čekala, a nezbedný chlapeček běhal okolo a z nudy pokřikoval… Mamka se ho snažila mírnit se slovy “Sedni na zadek a buď zticha, když tatínek nasává!” 🙂 tak i takhle to může vypadat na krásném zbytku hradu.

Hrad si zahrál i v muzikálu Balada pro banditu s Miroslavem Donutilem v roli Nikoly Šuhaje.

Před vstupem na zříceninu máte možnost odlehčit své peněžence nějakou sumičkou na údržbu. Kasičku hlídá andělíček se slibem: “Kdo zlatkou přispěje, tomu síla má prospěje.” Tak jsem zvědavá, jestli slovo dodrží 🙂

Už víte, kam za pozitivní energií?

Krásný a spokojený a usměvavý a vůbec veskrze pozitivní zbytek týdne přeje Ivča Přiby