Úřad městské části Praha-Slivenec

Volejte: 251 818 044, 251 813 754

Pište: slivenec@praha-slivenec.cz

Facebook

background

Kvíz 148

Hledáme název obce a kostelu

Milí výletníci, tentokrát vás vezmu na místo, které vás při návštěvě prostě nadchne! Zavítáme do Lužických hor. Obec s kostelem leží zhruba šest kilometrů západně od Jablonného v Podještědí.

Naproti sklárně Jiřího Pačinka a jeho unikátní skleněné zahradě stojí kostel, který zvenku nevypadá nijak vábně! Ovšem ne nadarmo získal přezdívku “křišťálový chrám”. Pan Pačinek se totiž rozhodl, že ho zachrání a v době covidu se on a jeho kolegové pustili do jeho čištění a oprav. Teď je kostel plný skla! Jak trvale osazené výtvory nejen ze sklárny pana Pačinka, ale i sezónní výstavy.

Opravy stále probíhají a shání se každá korunka, která pomůže… při vstupu do kostela můžete svůj příspěvek vhodit do tlamy skleněné velryby.

Kostel tu stojí již od 14. století, tehdy byl zasvěcen sv. Mikuláši, přestaven do současné podoby byl roku 1833. Vzhledem k tomu, že se nacházíme v pohraničí, po druhé světové válce vlastně veškeré obyvatelstvo bylo odsunuto a možná díky tomu tu až do roku 2021 perfektně skrytě čekal na své odhalení unikátní Boží hrob. Ale ne jen tak ledajaký, Boží hrob z křišťálu. Vyroben byl v druhé polovině 19. století pravděpodobně ve sklárně v Olomouci. Je ze dvou částí. Ta spodní byla překryta přehozem a sloužila jako podstavec a tu druhou objevili při opravách pod schodištěm. Křišťál se o velikonočních svátcích prosvěcoval petrolejkami, dnes vám je paní průvodkyně rozsvítí elektrikou a je to dechberoucí zážitek. Nikdy jsem něco takového neviděla!

Chrámu dominují tři skleněné lustry. Jeden je samozřejmě od pana Pačinka a symbolizuje trnovou korunu. Menší verzi najdete v galerii sklárny naproti. Druhý je od jeho mentora Bořka Šípka a třetí od Reného Roubíčka, který byl poručníkem Bořka Šípka a díky němu se i z něj stal výtvarník skla.

Najdete tu výrobky s duší a příběhem. Výrobky podle návrhů Blanky Matragi, Strom poznání, který vznikl ve spolupráci s Beátou Rajskou🙂 Tím nejvýznamnějším je jistě monstrance, jak jinak než skleněná z místní dílny. No a při výrobě skláře napadlo, proč z monstrance rovnou neudělat relikviář… A to jsem zbystřila! Ohromně mě zajímalo, kde se tak v dnešní době dá sehnat svatá relikvie… Protože patronkou Libereckého kraje je svatá Zdislava z Lemberka, zajeli skláři do Jablonného, kde je Zdislava pohřbena a vyžádali si od místní diecéze část jejích ostatků… Prostě líná huba… však to znáte… I dostali kousíčky jejího žebra a vyrobili monstranci i jako dar papeži Františkovi.

Už víte jak se obec a kostel jmenují? Krásný zážitek při návštěvě tohohle úžasného místa a úžasných lidí přeji!