Úřad městské části Praha-Slivenec

Volejte: 251 818 044, 251 813 754

Pište: slivenec@praha-slivenec.cz

Facebook

background

24. 6. 2024

Vážené zastupitelky, vážení zastupitelé, milí hosté zde i v online vysílání,

Vítám vás na dalším svátku demokracie v naší městské části.

Nepochybně největší událostí uplynulých týdnů je zahájení stavby našeho kulturního domu a knihovny. Na květnovém zasedání zastupitelstva hlavního města Prahy jsme totiž získali – po opravdu těžkých jednáních – přidělenou půjčku na výstavbu ve výši 49 mil. Kč. Tím máme akci finančně pokrytou a mohli jsme stavbu zahájit, protože čas je neúprosný a my otevření kulturního domu nutně musíme stihnout do konce roku 2025, kdy Národní plán obnovy (z něhož jsme získali dotaci 40 mil. Kč) končí. Dnes ráno nám Rada HMP udělila dodatečný souhlas s akcí. Nyní tedy již můžeme požádat o dotaci na dofinancování akce, kterou bychom měli dostat v září. Celý proces byl opravdu velmi složitý, protože není rozhodně běžné, aby se malá městská část pouštěla do takto rozsáhlého projektu, a samo hlavní město si na to muselo vytvořit zbrusu nové mechanismy. Takže jsme se stali nechtěnými průkopníky v magistrátním byrokratickém houští. Ale nakonec vše dobře dopadlo, a tak doufáme, že vás v prosinci 2025 budeme už moci uvítat na adventních akcích v novém kulturním domě.

V bytovém domě se postupně osidlují jednotlivé byty a odlaďují nedostatky. Několik malých bytů je ještě volných, tak kdybyste věděli o někom, kdo bydlení potřebuje a splňuje podmínky, může se přihlásit. Pravidla pronájmu jsou uvedena na našich webových stránkách.

Rekonstrukce zadního pavilonu školy pokračuje úspěšně, pavilon je již od konce května kompletně vyklizen a připravuje se na umístění nástaveb. Hlavní práce zde budou probíhat o prázdninách. Příznivou zprávou je, že jsme na červnovém zasedání zastupitelstva HMP obdrželi na rekonstrukci školy 50 mil. Kč, takže i tuto složitou a náročnou rekonstrukci finančně zvládneme.

Co se týče rekonstrukcí komunikací, tak firma Porr stále pracuje na ulici KE Smíchovu, kde situaci rozhodně neusnadňuje majitel pozemků před bývalou Včelou pan Palička, kterému patří chodník i kus komunikace. Ten za několik metrů svých pozemků požaduje výměnou pozemek pod bývalou Včelou v Holyni, což je směna drasticky pro město i městskou část nevýhodná a tudíž neakceptovatelná. Rekonstrukce se tím neúměrně natahuje. Je dokončeno vydláždění parkoviště před Dvorem křížovníků. Chodník podél něj se bude dělat v létě spolu se zvýšenou křižovatkou. Nejobávanější část celé rekonstrukce, tedy uzavření křižovatky K Lochovu – Ke Smíchovu, se už blíží, tak s tím prosím počítejte.

Letošní slivenecké a holyňské dopravní peklo tím bohužel nekončí. Výrazně přiložit pod kotel nám hodlá Ředitelství silnic a dálnic, které se rozhodlo zrovna letos pustit do opravy Pražského okruhu v úseku mezi Lochkovským tunelem a naší křižovatkou. Což znamená, že na okruhu budou velké zácpy, zvlášť když okruh slouží jako objízdná trasa zčásti uzavřeného Barrandovského mostu. Bude přitom zavřený jak sjezd z lochkovské křižovatky, tak i z té naší u Slivence. To je na jednu stranu dobrá zpráva, protože bychom byli zcela nepochybně zahlceni automobily, kteří se budou snažit ucpanou část okruhu objet. A vzhledem k tomu, že u nás bude uzavřena ústřední křižovatka K Lochkovu – Ke Smíchovu, objížděli by to ulicemi Za Farou a K Váze. Takže je dobře, že se do Slivence nedostanou. Na druhou stranu se ale z okruhu bohužel nedostaneme ani my. Budeme muset dojet až do Ořecha, tam se otočit a vrátit, nebo jet přes celou vratnou rampu u Lihovaru. V obou případech to nebude bezproblémové. Na Habeši vyroste opět betonárka. Uzavřeli jsme ale se zhotovitelem, firmou Skanska, smlouvu s vysokými sankcemi, která zaručuje, že to bude betonárka pouze pro tuto stavbu a pouze na omezenou dobu jednoho roku. Příští rok totiž bude ŘSD opravovat druhou část dálnice (stavby 514) k Lochkovskému tunelu a také bude rozšiřovat připojovací pruh směrem na Ořech.

Dopravní peklo ovšem skončí během několika dní obyvatelům Habeše, kteří už budou moci od července opět používat ulici U Náhonu. V květnu se nám podařilo udělat nový provizorní chodník z Kopanské ke konečné tramvaje, takže se na tramvaj nyní obyvatelé Holyně pohodlně dostanou, ale nejen to – vzniklo tak komfortní a hlavně bezpečné pěší propojení Holyně a centra Slivence, důležité např. pro školní děti.

Jako kompenzaci za nepohodlí nám Kaufland vybudoval dvě nové pěší cesty západně od Holyně, které si rychle získaly své příznivce. V červenci také uděláme nový povrch ulice K Dobré Vodě v Dalejském údolí, protože čekat na rekonstrukci můstků ze strany magistrátu se až příliš podobá čekání na Godota.

Nový vodovod před hřbitovem už je přepojen, v nejbližší době tam firma Inos ještě dokončí rekonstrukci asfaltového povrchu komunikace a opraví parkoviště do původní podoby, takže přístup na hřbitov už nebude omezen.

A poslední věc: Rada HMP schválila název nové ulice Onyxová, mezi ulicí Ke Smíchovu a parkem Granátová. Je tam jen jediný dům a pevně doufáme, že to tak i zůstane.