Úřad městské části Praha-Slivenec

Volejte: 251 818 044, 251 813 754

Pište: slivenec@praha-slivenec.cz

Facebook

background

Fotogalerie 2012

Slivenecký masopust - 29. 1. 2012

V neděli 29. ledna se konal tradiční slivenecký masopust. I přes chladné, mrazivé počasí se na návsi u sliveneckého rybníka sešlo veselé shromáždění maškar i civilních návštěvníků. Jako každoročně masopustní průvod, který protančil Slivencem až do Holyně, doprovodil poberounský soubor Třehusk. Bujaré masopustní veselí zajišťovali i chůdaři ze sdružení Mimotaurus. Občerstvení daroval stěžejní spon-zor sliveneckého masopustu – soukromé řeznictví Görgl, které poskytlo vynikající domácí zabijačkové pochoutky, a La Festa Ristorante, která podávala pizzu, svařené víno i čaj. Maminky z rodinného centra Pecka napekly buchty a koláče a mnohé dobroty mohli účastníci masopustního veselí dostat také z rukou členek občanského sdružení Gama. Za doprovodu laskavé ochrany městské policie překonal průvod téměř 300 účastníků komunikaci K Barrandovu a dokončil svou trasu na holyň-ském náměstí Pod Lípou, kde si děti mohly zakoupit balonky, cukrovou vatu, pendrek či jiné sladkosti nebo si zadovádět na nafukovací klouzačce. V restauraci U Knotků, která zapůjčila sál, se při staropražských písničkách zmíněného Třehusku čepovalo pivo, ochutnávaly koblížky, teplé jitrnice a ti nejmenší si užili oblíbenou tombolu.

Pěvecký sbor Lucky Voice Band - 1. 2. 2012

První únorový den naši senioři strávili krásné pozdní odpoledne v Klubu seniorů ve Slivenci s pěveckým smíšeným souborem „Lucky Voice Band“ – sborem hudebních nadšenců. Jejich vystoupení bylo plné kladných emocí, strhující dobré nálady a smíchu. Všichni dohromady jsme zapomněli na běžné denní trable a společně jsme si zazpívali pod taktovkou sbormistryně a umělecké vedoucí paní MgA. Lucií Freiberg, MBA. Zvládli jsme Kočku na okně, Marnivou sestřenici, Život je jen náhoda, Pod dubem za dubem, Po starých zámeckých schodech, Ó řebíčku zahradnický a jiné. Poslechli jsme si písničky z různých koutů světa. Na zpěváky a zpěvačky souboru (odlišných profesí, rozdílného věku – ale stejného nadšení ze zpěvu) budeme rádi vzpomínat, protože jejich vystoupení bylo pro nás velmi potěšující a duši uzdravující. Senioři ze Slivence a Holyně děkují všem za umělecký zážitek, i za to, že 20ti členný sbor vážil cestu ze středu Prahy až k nám do Slivence. Pohodovou náladu jsme si odnášeli každý domů. Zpěv skutečně léčí!! Koho by soubor Lucky Voice Band hodně zajímal, podívejte se na jeho www stránky: http://www.luc-kyvoiceband.cz/.

Cestopisná beseda o Polynésii - 13. 3. 2012

V úterý 13. března se konala v zasedací síni ÚMČ cestopisná beseda šéfredaktorky časopisu „Cykloturistika“ paní Slávky Chrpové o její cestě do francouzské Polynésie. Společné setkání mělo velmi nečekaný začátek, protože autorka přednášky do zasedací síně přitančila v tradičním oděvu Polynésanů a předvedla tanec, který se na své cestě naučila. Poté seznámila všechny přítomné s programem cesty do exotických míst. Této cyklovýpravy po stopách jednoho ze zakladatelů samostatného československého státu M. R. Štefánika, mj. astronoma, který v Polynésii založil první observatoř, se zúčastnil také astronom Jiří Grygar. Cesta po Tahiti a dalších sedmi z celkem 118 polynéských ostrovů nebyla zajímavá jen díky tomuto zaměření. Dozvěděli jsme se mnoho poutavého o malých ostrovech, kde je překrásná a nedotčená příroda, ale také o kouzlu a možnostech cykloturistiky, která je pro paní Chrpovou životní láskou. V letních měsících tohoto roku plánuje absolvovat na kole cestu do španělského poutního místa Santiago de Com-postela. Přejeme jí kilometry naplněné poznáním.

Vzpomínka na Bulata Okudžavu - 20. 3. 2012

V úterý 20. března se v zasedací síni ÚMČ konal vzpomínkový komponovaný pořad brněnského písničkáře, scénáristy a muzikanta Jiřího Vondráka. Tento všestranný umělec v minulosti často spolupracoval se známým brněnským Divadlem Husa na provázku, natočil pro Čes-kou televizi dvanáctidílný dokument Básníci Evropy a od roku 1990 se několikrát setkal s Bulatem Okudžavou, který se stal jeho celoživotní hudební láskou. Právě slivenecký večer byl ve znamení Okudžavovy tvorby, ať již hudební nebo literární. Posluchači měli možnost kromě poutavého vyprávění o setkání se slavným písničkářem vyslechnout několik Okudžavových písní v podání J. Vondráka, shlédnout filmový dokument o návštěvě českých filmařů v ruském Peredělkinu či nebo záznam jediného Okudžavova koncertu v Čechách v roce 1995.

Beseda s Karlem Smyczkem - 29. 3. 2012

Beseda s režisérem Karlem Smyczkem proběhla dne 29. 3. v Zelené kavárně za velkého zájmu slivenecké veřejnosti. Pan režisér si před besedou stačil prohlédnout volnočasové centrum Švestka a ocenil krásné prostředí, ve kterém aktivity probíhají. V 18 hodin začala beseda. Pan Smyczek si s některými účastníky besedy – bývalými zaměstnanci Filmových ateliérů Barrandov, zavzpomínal na „staré dobré časy Barrandova“ a ochotně odpovídal na všechny otázky, včetně těch, které se týkaly jeho rodiny. Posluchači se dozvěděli mnoho zajímavého z natáčení oblíbeného seriálu „ Bylo nás pět“ nebo z filmů „Sněženky a machři“ a „Lotrando a Zubejda“. Zavzpomínalo se i na režisérovy herecké začátky, kdy jeho kolegy byli takoví herečtí veliká-ni jako například Ladislav Pešek nebo Vladimír Menšík. Mohli jsme si také prohlédnout publikaci k novému seriálu „Špačkovi v síti času“, který by měl být letos uveden v České televizi. Myslím, že všichni, kdo se besedy zúčastnili, odcházeli domů obohaceni o pěkný kulturní zážitek.

Beseda s Helenou Kaupovou - 19. 4. 2012

Ve čtvrtek 19. 4. 2012 byla uspořádána beseda v Zelené kavárně s naší sliveneckou sousedkou – operní zpěvačkou Helenou Kaupovou a jejími žáky z Akademie múzických umění v Praze. Paní Kaupová byla sólistkou Státní opery Praha, často koncertuje v zahraničí na předních operních scénách, spolupracuje s prestižními českými i zahraničními orchestry a dirigenty a v neposlední řadě působí jako pedagog na pražské AMU. Vyprávění paní Kaupové bylo velmi zajímavé a milé a doprovázely jej operní árie v provedení jak hlavní aktérky večera, tak jejích hostů – mladých operních nadějí. Rozezpívaná Zelená kavárna potěšila všechny návštěvníky. Všichni pěvci nám předvedli známé operní árie a jejich školené hlasy rozechvěly kavárnu i naše duše. Všem moc děkujeme za krásný zážitek

Čarodějnice - Fotbalové derby Slivenec : Real Holyně - 30. 4. 2012

Akce se jako každý rok pořádala ve Sportovním areálu Slivenec a tradičně se její organizace ujali fotbalisté AFK Slivenec, kteří vše zvládli na jedničku. Nejen pěkné počasí, ale i fotbalové derby Slivenec vs. Real Holyně přilákalo už v odpoledních hodinách spoustu fanoušků dobré zábavy, jídla a pití. Oba fotbalové týmy i rozhodčí p. Bachroň podali navzdory velmi horkému počasí srdnatý výkon se spoustou vstřelených branek a potěšili tak své fanoušky, ale i ostatní návštěvníky. Z vítězství 11:6 se v letošním roce nakonec radoval tým Slivence. Po sportovním výkonu přišel čas na zábavu a kolem osmé hodiny byl zapálen oheň, na kterém si děti v maskách čarodějnic, ale i dospělí opékali buřty za doprovodu živé muziky. Atmosféra byla báječná a akce trvala do večerních hodin.

Divadlo Karel Hynek Mácha - Mág - 10. 5. 2012

Malá divadelní společnost Kostým (divadlo jednoho herce) po roční pauze   opět vystupovala ve Slivenci. 10. května jsme měli možnost shlédnout hudební monodrama Karel Hynek Mácha – Mág. Autorkou scénáře a režisérkou byla paní Květa Drahokoupilová, v roli K. H. Máchy vystoupil Ing. Michal Boška. Na scéně jsme sledovali poslední dny složitého životního příběhu muže, který ještě dnes patří k nejpozoruhodnějším českým básníkům. Herecký výkon pana Bošky byl obdivuhodný a prostě skvělý. Po celou dobu 80ti minut udržel pozornost publika, recitoval, zpíval a hrál. Předvedl nám Máchu něžného, milujícího, citového vyděrače, vzteklouna, žárlivce, nepochopeného nešťastného muže, ale hlavně kouzelníka české řeči.

Beseda s velvyslancem ČR v Lucembursku Ing. Vítem Korseltem - 29. 5. 2012

Pozvání na besedu do zasedací místnosti úřadu městské části přijal současný velvyslanec v Lucembursku Vít Korselt.

Beseda proběhla ve velmi přátelském duchu. Posluchači měli možnost nahlédnout do zákulisí diplomacie, dozvědět se mnohé o práci protokolu ministerstva zahraničních věcí, o fungování české ambasády v zahraničí, o vzniku současné evropské měny, ale mohli také slyšet mnohé zajímavosti o Lucembursku, jeho historii i současnosti, kdy je jeho hlavní město sídlem mnoha evropských institucí. Součástí besedy bylo promítání a ochutnávka bílých moselských vín. V závěru večera se dostalo i na četné dotazy návštěvníků.

 

Slivenecké letnice - 1. - 2. 6. 2012

letnice-2012První červnový víkend proběhl ve Slivenci, jak se už stalo tradicí, ve znamení muziky a divadla. Stage u rybní- ka přivítala deset kapel různých žánrů. V průběhu pátečního bigbeatového večera jsme zavzpomínali s revival bandem Yetti On na Jiřího Schelingera, užili si trochu skvělého blues s legendárními Bluesberry, ti mladší účastníci festivalu si pod podiem zazpívali s Xavierem Baumaxou, dnešní ikonou teenagerů, a po roce jsme zase přivítali bouřlivým potleskem hudební stálici Letnic – kapelu Blue Effect s Radimem Hladíkem. Závěrečný ohňostroj skvěle zakončil první festivalový večer.

Sobotní odpoledne se neslo v duchu dětských písní a tanců, které předvedly Trnečky (slivenecký folklorní soubor), divadelních dílen pro děti a pohádkové- ho představení Jakuba Folvarčného v přilehlém Klubu Švestka. V 17:00 byl pak odstartován hudební maraton ve stylu word music (skvělí Allstar Refjú- dží Band), ska (plzeňský Basta Fidel a českobritští The Chancers), folkrocku (B.U.R. A. N.A. Orchestr ze Znojma), energických afrických a indonéských bubnů s působivou fi re show (bubeníci ze souboru Pararingapatam) a reggae (legendární kapela Švihadlo). Věřím, že především mládež si druhý den Letnic řádně užila. Jedinou pihou na kráse festivalu bylo nedodržení času zvukových zkoušek sobotního večera, který se tak natáhl více, než by si možná i ti nejzarytější příznivci dobré muziky přáli. Závěrečné poděkování patří všem sponzorům, kteří festival podpořili. Ať žijí Letnice 2013!

Den dětí - 3. 6. 2012

Vyvrcholením  celoročního působení rodinného centra Pecka byl bezesporu Dětský den, který se konal 3. června, tedy vzápětí po Letnicích. Zvolili jsme téma africké safari a děti ve zvířecích maskách plnily nejrůznější úkoly a dokonce vyráběly dalekohled; nakonec získaly diplom a několik pro cestovatele a dobrodruhy nezbytných věcí (zápisník, tužku, baterku, apod.). Účast byla rekordní – přišlo asi 170 dětí!!!

 

Svatojánská pouť v Holyni - 23. 6. 2012

V sobotu 23. 6., v předvečer oslav narození předchůdce Ježíše Krista, se v Holyni, v kapli sv. Jana Křtitele a jejím okolí, konala svatojánská pouť, jejíž novodobá tradice navázala na tradici každoročních prvorepublikových poutí. V dopoledních hodinách se v kapli sešli poutníci k bohoslužbě. Mši svatou sloužil farář Zdeněk Skalický, písmo svaté četla paní Jana Novotná ze Slivence a paní Anna Kotová z Holyně. V odpoledních hodinách se při vernisáži grafik Pavla Piekara kaple zcela zaplnila. Úvodní slovo pronesl farář Zdeněk Skalický a autor výstavy. Oba připomněli odkaz Jana Křtitele, který, dle biblických záznamů, u řeky Jordánu kázal brzký příchod Božího království a křtil ty, které obrátil na víru. Než začal Kristus konat svůj učitelský úřad, nechal se rovněž od Jana pokřtít; Jan nad jeho hlavou spatřil otevřená nebesa a Ducha svatého sestupujícího v podobě holubice. Jak připomněl v úvodním slovu autor výstavy, Jan Křtitel je patronem teologů, úředníků, notářů a spisovatelů, jeho atributy jsou kniha či svitek, orel, had, hrob. Po úvodních slovech zazněly v kapli vznešené tóny skladeb raného baroka v podání smíšeného pěveckého sboru Ensemble Guillaume pod vedením Lukáše Vendla. Po zdařilé vernisáži se sešly v parčíku před kaplí děti, aby shlédly pohádku O perníkové chaloupce, kterou přivezl do Holy-ně Jan Vaněk s Českým loutkovým divadlem Praha.

Valda Cup - 30. 6. 2012

V sobotu 30. 6. 2012 uspořádal za podpory Městské části Praha – Slivenec amatérský klub Real Holyně na sliveneckém hřišti s umělým povrchem první ročník turnaje v malé kopané Valda – Cup. Turnaj byl pojmenován po Valdovi Koudelkovi, dlouholetém hráči Lochkova, který i za Real Holyně v letech minulých odehrál několik přátelských utkání. Turnaje se zúčastnilo celkem osm týmů. Pořadatelé z Holyně dodali dva týmy – Real Holyně A a Real Holyně B. Slivenec v turnaji zastupovaly tři týmy – Pyramida, Rychlí špunti a JZD Slivenec. Tato pětice byla doplněná Lochkovem, Bubovicemi a Vejprnicemi, které to k nám měly vůbec nejdále ze všech účastníků.

Imatrikulace prvňáčků - 1. 9. 2012

V první den školy se konala na ÚMČ Praha – Slivenec imatrikulace nových žáků prvních ročníků naší základní školy. K dětem, jejich rodičům a učitelům krátce promluvila starostka městské části Jana Plamínková. Popřála dětem, ať se jim ve škole líbí, a předala jim diplomy. Od místostarostky Lenky Kudlákové dostaly kokardu a čokoládu.

Švestkobraní - 7. 9. 2012

V pátek 7. září se konalo v Klubu v duchu švestkových dobrot druhé slivenecké Švestkobraní. Odpoledne bylo zároveň 1.termínem zápisu do kroužků. Výtěžek soutěžní ochutnávky všech pochoutek ze švestek bude použit ve prospěch Klubu. V soutěži o nejchutnější švestkový příspěvek zvítězil koláč Boženka, jehož autorka paní Božena Šimková získala odměnou lahev slivenecké slivovice, kterou věnovala do soutěže městská část. Malí a velcí návštěvníci se mohli zúčastnit výtvarných dílen Paletek i Alenčina korálku a přinést si kromě přihlášky do kurzů také vlastnoručně vyrobený švestkový výrobek.

Slivenecký burčák - 8. 9. 2012

V sobotu 8. září se na slivenecké návsi konal pátý ročník malé vinařské slavnosti Slivenecký burčák. Živý nápoj z letošních hroznů přímo pro Slivenec tradičně načasovala barrandovská vinotéka Srdeční záležitost. Odpoledne nejdříve na sluncem zalité návsi shlédly děti pohádku „O zlobivé Fifině“ v podání divadelního spolku Gaudium z Radotína a poté na podiu přítomné bavila až do večerních hodin dvojice muzikantů Jindřich Kelíšek a Vašek Pergl. V jejich podání se střídala francouzská, židovská i balkánská hudba, moravské a české lidovky, staropražské hašlerovky, ale také písničky Jarka Nohavici, Radůzy, Václava Koubka či Čechomoru. Večerní program byl ušit na míru příznivcům a milovníkům muziky z oblasti folku, folklóru a bluegrassu. Do Slivence zavítal brněnský Cimbal Classic, kapela dobře známá návštěvníkům folkových festivalů. Kapelník souboru Dalibor Štrunc je jedním z nejžádanějších českých cimbalistů, působí také jako hudební skladatel, textař, zpěvák a pedagog a představil ten večer vnímavým posluchačům současný repertoár souboru. Původní i lidové písničky v podání houslí, violy, violoncella, kontrabasu, cimbálu a zpěvu Kateřiny Štruncové se nesl nad sliveneckým rybníkem až do tmy za neustálého zrání vinného moštu…

Beseda o jachtingu - 13. 11. 2012

Dne 13. 11. proběhla beseda Ing. Jiřího Štýbra o jachtingu, které-mu se aktivně řadu let věnuje. Po úvodním slově o zásadách jachtingu a o geografických a klimatických podmínkách v oblasti Gibraltaru se ujali slova jeho hosté, kteří s Ing. Štýbrem podnikli cestu z Malagy přes Gibraltar až na rozkvetlý ostrov Madeira. Zajímavé povídání doprovázela projekce fotografií i krátkého dokumentárního filmu z dílny přítomných cestovatelů a milé občerstvení.

Advent ve Švestce - 14. 12. 2012

Pro poplašné zprávy o konci světa není v Rodinném centru Pecka místo. My jsme si naopak závěr roku 2012 užili plnými doušky a už se těšíme na přípravu dalšího programu. Adventní týdny jsme zasvětili přípravě na vánoce a nabídli jsme vánoční tipy pro děti i dospělé. Listopadové keramické dílny, na kterých jsme se podíleli (úžasné plody od umělců všech věkových kategorií jste měli možnost shlédnout v holyňské kapli) vystřídala výroba vánočních dekorací a také kouzlení s filcem a perníčková dílna.

7.12. se konala tradiční Mikulášská u Knotků v Holyni. Děti si vyrobily a vybarvily čertíky a společně se naučily básničku pro nebeské návštěvníky, kteří rozdali chutnou nadílku.

Navázali jsme rovněž spolupráci s paní Glavanakovou, která nám zahrála loutkovou Popelku; druhé představení – „Africká pohádka“ pro děti ze sliveneckých školek – se bohužel kvůli vážné nemoci nemohlo konat, a tak se budeme těšit v příštím roce. Další divadlo jsme nabídli návštěvníkům vánočního jarmarku; v prostorách Zelené kavárny nejmenší diváci shlédli pohádku o Broučcích. Kromě toho si mohli ve výtvarných dílnách vyrobit vánoční ozdoby z kartonu. Jak vidíte, konec roku byl nabitý akcemi, takže doufáme, že během svátků nabereme síly, abychom mohli i v roce 2013 nacházet novou inspiraci a pokračovat v – doufám, že dobré – tradici našeho rodinného centra. Děkujeme tedy všem příznivcům a především všem těm, kdo obětují volný čas a energii pro svou sliveneckou a holyňskou komunitu.

 

 

Slivenecký vánoční jarmark - 15. 12. 2012

V sobotu 15. 12. se Slivenec probudil do ledového království. Mrazivé dny první prosincové dekády vystřídalo oteplení s deštěm. Pracovníci údržby úřadu měli od brzkých ranních hodin plné ruce práce ledovku zkrotit. I přes nepříznivé podmínky se podařilo včas náves a přilehlé okolí uklidit a ve 14:00 mohl tradiční slivenecký jarmark začít. Trhovci se letos v ještě hojnějším počtu rekrutovali z řad sliveneckých podnikatelů a z prodejců z okolí, což nás velmi těší. Svůj stánek tradičně otevřelo například květinářství Reliéf, nově vinotéka Prima Wine shop, Staročeské trdlo, přijel medař z Řeporyj, výtvarnice z Lochkova nebo perníkářka z Nového Slivence. V prostoru Zelené kavárny probíhal prodej tradičních ozdob z dílny Klubu lidové tvorby, vlastní výrobky nabízely děti z výtvarných oborů Klubu Švestka a děti slivenecké školy. Zahřálo svařené víno, vánoční punč i medovina a živý oheň uprostřed návsi. Dětem z divadélka Meluzína se v prostoru kavárny vlastní pohádkové představení ohromně podařilo a samy byly odměněny divadlem profesionálním – Loutkové divadlo Praha předvedlo Karafiátovy Broučky. Pražská mobilní zvonohra, ve Slivenci velmi žádaná, zaznamenala jako obvykle hojnou návštěvnost a když se rozeznělo v podvečer všech jejích 57 zvonů, nálada nekrásnějších svátků v roce už snad přišla do Slivence definitivně.