Počtvrté se letos první červnový víkend chystal Slivenec na multižánrový festival Slivenecké letnice. Ač se to ještě ve čtvrtek nezdálo, protože lilo jako z konve, v pátek se obloha nad sliveneckou návsí rozjasnila, aby přivítala první kapely. Po předkapelách All Rock a Simplicity vystoupily na slivenecké podium legendy českého bigbítu Michal Prokop, Luboš Andršt a Jan Hrubý. Vystoupení Tria zcela zaplněnou náves zvedalo ze židlí a vysloužilo si dlouhotrvající potlesk. Další legenda a stálice Letnic – Blue Effect s Radimem Hladíkem - potom posluchače doslova zelektrizoval. Výborná muzika, kontakt s publikem a dokonalá souhra zase po roce přesvědčily, že hraní je pro Blue Effect, jako pro nás, obyčejné smrtelníky, dech… Pod dojmem silných zážitků, teplé noci a dobré zábavy, se stal pro některé parčík u rybníka místem pro přenocování.

Sluneční žár, až se vzduch tetelil, zažívali v sobotu návštěvníci festivalu už od samého dopoledne, kdy na podiu postavilo své kulisy divadlo Elf. A což teprve, když sedmihlavý drak v pohádce „Kocour v botách“ začal chrlit oheň! Teplo bylo také staviteli Karlova mostu Jakubu Folvarčnému, který nejen celý dvoudenní maraton moderoval, ale zahrál si i v pohádce O nešťastném staviteli. Dětský divadelní kolotoč završilo Obecní divadýlko Knoflík s babiččiným kouzelným kufrem.

Odpoledne se podium proměnilo v mikrovlnnou troubu, jak jej přezdili sami účinkující. Přesto dokázala punková kapela M. Z. H. pálit punkové pecky daleko přes hladinu rybníka a zcela uspokojila slivenecké příznivce punku, o kterých se šuškalo, že to byli právě oni, kteří ve strachu nezaspat odpolední vystoupení této kapely složili předešlé noci hlavu do trávy na návsi. V „mikrovlnce“ to poté srdnatě rozbalili skvělí Natural a ukázali, že „na to opravdu maj“, stejně jako mladí od G. Divers. Ovšem to, co předvedli tanečnice a bubeníci ze skupiny TiDiTade, to mnohé z nás uvedlo do transu. Divoké africké tance byly pro našince příchutí exotiky, stejně jako kubánský song latinskoamerických muzikantů ze Santy y su marabú. Z dálek nás zase vrátila skupina Lucie Redlové, která si říká Docuku. Mandolína, housle, kytara, akordeon a bicí v rockově upravených valašských, slezských a jiných lidovkách roztančily kdekoho. Ohňostroj, co potom následoval, nebyl tečkou večera, ale nádherným barevným vykřičníkem, protože po něm přijel na podium Traband…vrchol večera v podobě ryčného country punku…

Čtvrtý ročník festivalu Slivenecké letnice, největší kulturní svátek v naší obci, skončil. Měl rekordní návštěvnost i ohlas v širokém okolí, vysílaly o něm rozhlasové stanice, natáčela i televize, psalo se v tisku. Mohl se však uskutečnit díky štědrosti, nasazení, chuti, toleranci i shovívavosti nás, kteří tu žijeme. Městská část Praha - Slivenec děkuje všem, kterých se předchozí slova týkají.

thn00001.jpg thn00002.jpg thn00003.jpg thn00004.jpg thn00005.jpg
thn00006.jpg thn00007.jpg thn00008.jpg thn00009.jpg thn00010.jpg
thn00011.jpg thn00012.jpg thn00013.jpg thn00014.jpg thn00015.jpg