Slivenecký burčák
Přes teplotně podprůměrnou druhou polovinu léta nakonec ve Vinařství Srdeční záležitost v nedalekém Třebotově dozrál letošní burčák, speciálně vyráběný pro třetí ročník malé vinařské slavnosti Slivenecký burčák. V sobotu 11. září se v Čechách rtuť teploměru vyšplhala téměř k 25°C a nic nebránilo tomu ve Slivenci vzdát hold tomuto sladkému, mladému vínu.

Odpolední program pro děti zpestřili na návsi u rybníka kejklířky rodiny Vlčkovy žonglováním, veselými kejklířskými vstupy a soutěžemi. Zvláště myší závody v jejich podání přilákaly houf dychtivých malých diváků. Stále plno bylo u stánků, kde probíhaly oblíbené výtvarné dílničky a zdobení perníčků. V podvečer překvapilo neotřelé ochotnické představení na motivy ruských dumek v podání souboru „Ochotní Suchdolníci“, a potom se prostranství již zcela zaplnilo, protože se začal blížit vrchol večera. Vystoupili písničkáři, s kytarou - Duo Paleček a Janík. Jejich nápěvy se poeticky nesly návsí a nebylo málo těch, kdo si s chutí zazpíval s účinkujícími.

Závěr večera, na který všichni čekali, to byl koncert v podání Orchestru Divadla Semafor, pana Jiřího Suchého a jeho hostů. Pan Suchý – solitér české kulturní scény – nám umožnil si zavzpomínat u písní, které již dávno zlidověly a nosíme si je v srdci dlouhý čas. Skladby jako „Pramínek vlasů“ nebo „Po babičce klokočí“ jsou pro mnohé z nás srdeční záležitostí. A tak se ten večer propojil vinný mok a semaforské písničky s krásnou „srdeční“ atmosférou. Nesmím ještě zapomenout na hudební gejzír v podání skvělé Jitky Molavcové. Na její komediální projev a hru na saxofon ve Slivenci jen tak nezapomeneme, stejně tak jako na jedinečného Václava Koptu.
Slivenec odměnil originální večer Divadla Semafor velkými ovacemi. Pane Suchý, děkujeme, že jste si na nás udělal čas!

Poděkování patří dále Slivenecké kavaarně – cukraarně, Vinotéce Srdeční záležitost Barrandov, OS RC Pecka, OS NA Kraji, OS Přátelé Slivence a divákům za příjemnou atmosféru.

thn00001.jpg thn00002.jpg thn00003.jpg thn00004.jpg thn00005.jpg
thn00006.jpg thn00007.jpg

Slivenecký mramor 3/2010