ZÁVINY
Náplň
do jablkových závinů
Suroviny:
jablka 750 g
cukr
70 g
vanilkový
cukr 1
ks
skořice mletá
citrónová kůra
strouhaná houska nebo piškotové drobečky 100 g
ořechová
jádra 70 g
rozinky 2
lžíce
vejce 1 ks
máslo
30 g
cukr moučka
50 g
Postup práce:
Každý plát těsta posypeme strouhanou houskou, kterou jsme
osmahli na másle a nechali vychladnout, místo strouhané housky můžeme
plát těsta posypat piškotovými drobečky (dětské piškoty rozválíme na
vále válečkem). Jablka oloupeme, nakrájíme na tenklátky nebo nastrouháme na hrubém struhadle. Takto připravená jablka
klademe na plát těsta, posypeme cukrem dle potřeby, ochutíme mletou
skořicí, vanilkovým cukrem, strouhanou citrónovou kůrou a nakonec znova
posypeme osmaženou strouhanou houskou(nebo piškotovými drobečky).
Jablkovou náplň můžeme ochutit nahrubo posekanými ořechovými jádry
nebo rozinkami. Okraje těsta přehneme dovnitř a pomocí utěrky závin
svineme. Záviny opatrně přeneseme na vymazaný plech a potřeme
rozšlehaným vejcem s trochou rozpuštěného másla.
V dobře vyhřáté troubě upečeme dozlatova. Upečený závin
posypeme moučkovým cukrem a rozkrájíme.
![](KlubSenioru-kucharka_strudl_soubory/image004.jpg)
Maminčin závin
Těsto:
mouka hladká nebo celozrnná hladká 400 g
kr písek
1 lžíce
sůl 2
špetky
vejce 1 ks
máslo 60 g
vlažné mléko dle potřeby
Náplň:
Viz. Náplň do jablečných závinů
Postup práce:
Všechny suroviny dáme na vál a vlažným mlékem zaděláme
těsto asi jako na nudle. Vypracujeme hladké těsto. Rozdělíme na tři díly
a dáme do kastrolu pod pokličku a položíme na teplé místo asi na 1
hodinu. Pak postupně vyválíme tenké pláty a plníme.
Nahrubo nastrouhaná jablka, sekaná ořechová jádra,
skořici, vanilkový cukr, osladíme medem, přidáme rozinky namočené v rumu
a nakonec zalijeme rozpuštěným máslem (na tři pláty asi 1/8 másla – 125
g). Stočíme a dáme vyhřáté trouby a pečeme dozlatova (190 st. na cca 45
minut).
Podle paní Hochmanové z Holyně
Plzeňský
štrůdl
Těsto:
100% tuk OMEGA 250 g
mouka hladká 500 g
pivo 2 dcl
Náplň:
Viz.:
náplň do jablkových závinů
Postup práce:
Pracujeme na vále: tuk nastrouháme, přidáme mouku a pivo.
Vypracujeme hladké těsto a necháme 30 minut odpočinout pod horkým
kastrolem.
Pak těsto rozdělíme na 3 – 4 kusy, na pomoučené utěrce
rozválíme z každého dílu tenký plát. Každý plát těsta posypeme
strouhanou houskou, kterou jsme osmahli na másle a nechali vychladnout.
Jablka oloupeme, nakrájíme na tenké plátky nebo nastrouháme na hrubém
struhadle. Takto připravená jablka klademe na plát těsta, posypeme
cukrem dle potřeby, ochutíme mletou skořicí, strouhanou citrónovou kůrou
a nakonec znova posypeme osmaženou strouhanou houskou. Okraje těsta
přehneme dovnitř a pomocí utěrky závin svineme. Záviny opatrně přeneseme
na vymazaný plech a potřeme rozšlehaným vejcem s trochou rozpuštěného
másla.
V dobře vyhřáté troubě upečeme dozlatova. Upečený závin
posypeme moučkovým cukrem a rozkrájíme.
Podle paní Hrádkové ze Slivence
Rychlý
závin Ančí
Suroviny:
mouka polohrubá 500 g
tuk: máslo, hera, 100% tuk 250 g
žloutky 2 ks
vejce
1 ks
mléko 2 lžíce
cukr kostky 4 ks
droždí 20 g
Náplň:
Viz: Náplň do jablečných závinů
Postup práce:
Prosetou mouku dáme na vál, do ní rozstrouháme tuk
(nahrubo), přidají se dva žloutky a 1 celé vejce. V hrnečku asi ve dvou
lžících mléka rozpustíme 4 kostky cukru a do toho nadrobíme droždí.
Nenecháme kynout, hned se připravený kvásek přidá k mouce a tuku.
Vypracujeme hladké těsto. Nenecháme kynout! Těsto rozdělíme na tři díly,
každý rozválíme do tvaru obdélníku. Do středu plátu, na strouhanou
housku, vyrovnáme jablečnou náplň, postranní díly přeložíme na jablkovou
náplň. Nenecháme kynout. Přeložíme na plech, potřeme bílkem a pečeme
v předehřáté troubě. Závin je rychle připraven a je toho hodně!
Podle paní Krejčové ze Slivence
Štrůdl
podle paní Draslarové
Vážení,
zasílám Vám recept na štrůdl, který zvládne i začínající
hospodyňka.
Těsto:
hladká mouka 500 g
špetka soli
hera – nastrouhat 250 g
rlivá voda(ne slazená limonáda) 10 polévkových lžic
Náplň:
Viz: náplň do jablečných závinů
Postup práce:
Vše smícháme a těsto necháme v chladu 30 minut odležet.
Pak rozdělíme na čtyři díly a dále postupujeme, jak je
zvykem.
Válíme, plníme, pečeme, baštíme.
Těsto se velmi dobře rozvaluje dotenka a netrhá se.
Na placku dám trochu drobečků z piškotů, nebo strouhanku.
Dále jablíčka, skořici s cukrem, hrozinky namočené v rumu
(ten můžeme
vynechat ) a ořechy.
Zabalíme a přeneseme na plech, nejlépe na pečící papír.
Pečeme na 180ºC asi 40 minut - dorůžova.
Náplň může být i slaná, fantazii se meze nekladou.
Dobrou chuť přeje
V. Draslarová
Štrůdl
podle paní Pocové
Těsto:
máslo (hera) 120 g
žloutek 1
ks
mouka hladká 200 g
ocet
1 lžíce
mléko 4 lžíce
prášek do pečiva špetka
vejce na potření těsta 1 ks
Náplň:
Viz: Náplň do jablkových závinů
Postup práce:
Mouku vsypeme na vál, promícháme se špetkou prášku do
pečiva, přidáme rozměklé máslo, žloutek, ocet a mléko dle potřeby a
vypracujeme hladké těsto. Rozdělíme na dvě poloviny, z každé rozválíme
tenký plát a naplníme jablkovou náplní. Zabalíme, potřeme rozšlehaným
vejcem, vložíme do vyhřáté trouby a dozlatova upečeme.
Podle paní Pocové ze Slivence (paní Pocová již mezi námi
není, ale její výtečný štrůdl nám stále chutná).
Tažený jablkový závin se smetanou
![](KlubSenioru-kucharka_strudl_soubory/image014.jpg)
Těsto:
hladká mouka 250 g
vlažná voda 1 dcl
kyselá
smetana 1 dcl
olej 20 g
žloutek 1
ks
sůl 4 g
žloutek na potření 1 ks
Náplň:
Viz. Náplň do jablečných závinů – jablka podle potřeby
Postup práce:
Mouku prosejeme na vál, uprostřed vyhloubíme důlek, do
kterého dáme ostatní přísady. Těsto dobře vypracujeme, až se nechytá
válu. Několikrát jím uhodíme o vál a utvoříme bochánek, který lehce
pomoučíme, přikryjeme utěrkou a přiklopíme zahřátým kastrolem. Necháme
je asi 20 minut odpočinout. Na stůl si připravíme čistý starší ubrus,
který posypeme moukou. Odpočinuté těsto trochu na ubruse rozválíme. Ruce
si potřeme olejem, hřbety obou rukou rozválený plát podebereme a opatrně
do všech stran vytahujeme, až je těsto tenké jako papír. Silnější okraje
odřízneme. Tenký plát pokropíme rozpuštěným máslem, posypeme strouhanou
houskou nebo mletými ořechy, na to rozprostřeme strouhaná jablka,
rozinky a sekané ořechy, posypeme cukrem, strouhanou citrónovou kůrou a
skořicí.
Závin po délce pomocí ubrusu stočíme a přesuneme na
pomaštěný plech, kde jej upravíme do tvaru podkovy. Pomažeme jej
žloutkem a upečeme v silně předehřáté troubě dozlatova. Místo jablek
můžeme použít vypeckované třešně nebo višně. V tom případě dáváme místo
strouhanky mleté ořechy a vynecháme citrónovou kůru a skořici i sekané
ořechy.
Podle paní Hrádkové ze Slivence
Tažený závin s jablky
![](KlubSenioru-kucharka_strudl_soubory/image016.jpg)
Suroviny:
mouka hladká 350 g
voda vlažná 1 dcl
vejce
1 ks
máslo nebo sádlo 30 g
ocet 1 lžička
sůl špetka
máslo nebo sádlo či ztužený tuk na potření plechu
Náplň:
jablka 800 g
strouhanka 100 g
cukr písek dle potřeby 70 g
skořice mletá špetka
máslo 50 g
rozinky 1 lžíce
máslo na potření závinu 20 g
Postup práce:
Do hladké mouky na vále uděláme důlek, přilijeme vlažnou
vodu (asi 1 dcl), vejce, rozpuštěné máslo nebo sádlo, špetku soli a
několik kapek octa. Nejprve pomocí nože, potom rukou zpracujeme těsto,
až je lesklé a nechytá se ruky ani válu. Z těsta utvoříme bochánek,
přiklopíme teplým kastrolem a necháme na vále 20 minut odpočinout.
Potom těsto přendáme na pomoučenou utěrku, válečkem lehce vyválíme,
potřeme rozpuštěným máslem a rukama opatrně vytahujeme, až je těsto
tenké. Potom těsto posypeme strouhankou, předem osmaženou na másle, do
poloviny posypeme oloupanými jablky rozstrouhanými na hrubém struhadle,
nebo rozkrájenými na jemné plátky, cukrem se špetkou skořice, omytými
rozinkami. Pak pomocí utěrky opatrně stočíme a závin přeneseme na
pomaštěný plech. Povrch závinu potřeme rozpuštěným máslem a v předehřáté
troubě pečeme asi 30 minut. Během pečení opakovaně potřeme máslem.
Upečený závin posypeme vanilkovým cukrem a po zchladnutí rozkrájíme.
Závin pod vodou – podle paní Hrádkové
![](KlubSenioru-kucharka_strudl_soubory/image018.gif)
Těsto:
mouka hladká 350 g
máslo nebo hera 250 g
sklenička od hořčice voda
vejce na potření závinu 1 ks
Náplň:
Viz: Náplň do jablkových závinů
Postup práce:
Na vále hladkou mouku spojíme s rozměklým máslem nebo
herou, přilijeme skleničku vody. Vypracujeme těsto a dáme do kastrolu
pod studenou vodu asi na 2 hodiny – nelekejte se, těsto je poměrně
měkké. Na pomoučeném vále ještě vypracujeme, rozdělíme na 4 díly a
vyválíme tenké pláty. S těstem se velmi dobře pracuje, je pružné,
vláčné, netrhá se. Vložíme náplň, zabalíme, potřeme rozšlehaným vajíčkem
a pečeme v předehřáté troubě do růžova. Teplý závin pocukrujeme
práškovým cukrem.
Podle paní Hrádkové ze Slivence
Závin
s jablky podle paní Baudyšové
Těsto:
hladká mouka 300 g
tuk (máslo, hera) 250 g
vejce 2 ks
lžíce cukru 1 ks
ocet 2 lžíce
sůl
špetka
Náplň:
Viz. Náplň jablkových závinů
Postup práce:
Mouku prosejeme na vál. Přidáme rozměklý tuk, do důlku
v mouce vyklepneme vejce, přidáme cukr a ocet, osolíme. Vypracujeme
těsto, rozdělíme na polovinu. Vyválíme tenký plát, do kterého zavineme
náplň z jablek. Pečeme ve vyhřáté troubě dorůžova.
Podle paní Baudyšové ze Slivence
Závin
s jogurtem – letní jablkový závin
Těsto:
polohrubá mouka 500 g
bílý jogurt 1 ks
máslo nebo hera 250 g
sůl špetka
prášek do pečiva 1 ks
vejce na potření závinů 1 ks
Náplň:
Viz: Náplň do jablkových závinů
Postup práce:
Mouku vsypeme na vál, promícháme s práškem do pečiva,
uprostřed uděláme důlek, do něho vlijeme bílý jogurt a přidáme rozměklé
máslo nebo tuk. Osolíme. Zpracujeme těsto, rozdělíme na dva díly a
z každého dílu vyválíme na pomoučeném vále obdélník. Obdélník posypeme
strouhanou houskou a střed poklademe náplní z jablek. Pokapeme
rozpuštěným máslem navrch posypeme opět strouhanou housku. Z obou stran
těsto přeložíme do středu. Opatrně přeneseme na vymazaný plech a povrch
potřeme rozšlehaným vejcem. V předehřáté troubě upečeme.
Podle paní Hrádkové ze Slivence
Závin
z bramborového těsta 1.
Těsto:
žloutky 2 ks
bílek 1 ks
cukr písek 80 g
máslo 50 g
sůl špetka
brambory vařené den předem 250 g
droždí 20 g
mléko 2 lžíce
cukr
do kvásku špetka
mouka polohrubá 350 g
bílek na pomazání závinu 1 ks
Náplň:
jablka 800 g
cukr 70 g
strouhanka 100 g
máslo 50 g
Postup práce:
Žloutky, bílek, cukr, sůl, tuk utřeme do pěny. Po
částech přidáváme jemně strouhané brambory a stále třeme. Potom přidáme
kvásek a naposledy polohrubou mouku. Těsto vyndáme na vál a rukama dobře
propracujeme, aby bylo hladké. Těsto rozdělíme na dva díly, z každého
dílu vyválíme silnější plát, posypeme houskou osmaženou na másle,
poklademe krájenými jablky (nebo makovou nádivkou), posypeme cukrem a
zavineme. Hotový závin se pomaže bílkem a pomalu peče.
Závin
z bramborového těsta 2.
Těsto:
brambory vařené studené 150 g
máslo 150 g
cukr písek 150 g
vejce 1 ks
prášek do pečiva 1 ks
mouka polohrubá 500 g
mléko
8 lžic
sůl špetka
Náplň:
Viz.: Náplň do jablkových závinů
Postup práce:
Brambory najemno nastrouháme, na vále přidáme všechny
suroviny a vypracujeme jemné těsto. Hotové těsto necháme odpočinout asi
5 minut. Rozdělíme na polovinu, každou část vyválíme na pomoučeném vále
na silnější plát. Naplníme jablky, zavineme a dozlatova zvolna pečeme.
Závin – štrůdl ze šlehačky podle paní Hrádkové
![](KlubSenioru-kucharka_strudl_soubory/image029.jpg)
Těsto:
hladká mouka 350 g
sůl špetka
smetana ke šlehání 250 ml
droždí 30 g
vejce na potření závinu 1 ks
Náplň:
Viz Náplň do jablkových závinů
Postup práce:
Šlehačku vlijeme do mísy, do ní rozdrobíme droždí, pak
nasypeme mouku a sůl. Vypracujeme těsto, které necháme chvíli odležet.
Těsto rozdělíme na tři díly a rozválíme. Pláty těsta poklademe náplní
z jablek. Zavineme a potřeme vejcem. Pečeme v předehřáté troubě do
zlatova cca 25 minut.
Podle paní Hrádkové ze Slivence
Závin podle paní Slunéčkové
![](KlubSenioru-kucharka_strudl_soubory/image031.jpg)
Těsto:
hladká mouka 400 g
máslo 250 g
sůl špetka
žloutky
2
ocet 2 velké
lžíce
mléko 8 velkých lžic
Postup:
Vše zpracujeme na vále v hladké těsto, rozdělíme na 3-4
díly, rozválíme a plníme.
Náplň:
Na másle osmažíme do zlatova strouhanou housku, rozválený
plát potřeme rozpuštěným máslem a posypeme houskou. Tu poklademe
krájenými (raději než strouhanými) jablky, posypeme skořicí, vanilkovým
cukrem, rozinkami, hrubě sekanými ořechy, pokapeme máslem a rumem a
osladíme griliášem. Zabalíme, potřeme máslem a pečeme na 180 stupňů C do
zlatova.
Griliáš: V hrnku s těžkým dnem upálíme nasucho cukr
krystal do zlatova a vylijeme ho na pečicí papír. Snažíme se ho po
papíru rozlít co nejtenčeji a necháme vychladnout. Vzniklou skleněnou
plochu přikryjeme dalším papírem a válečkem rozbijeme na drobečky.
Klasický
tažený štrúdl
Těsto:
hladká mouka 250 g
sůl
špetka
vejce 2 žloutky, 1
celé
sádlo vrchovatá
malá lžička
ocet 1 velká lžíce
vlažná voda cca 1/8 l
Postup:
Suroviny zpracujeme na hladké těsto – nejprve prsty, pak
dlaněmi, nakonec údery táhnoucího se těsta o vál. Pak uděláme 3 bochánky
a dáme je odpočinout pod kastrol, na který postavíme další s horkou
vodou. Asi po 20 minutách vyndáme první bochánek a vytahujeme ho na
pomoučněné utěrce nebo ubrusu na tenkou blánu. Těsta by se neměl
dotknout váleček.
Blánu pokapeme máslem, posypeme osmaženou strouhankou
(měla by skřípat), na nudličky strouhanými jablky v tenoučké vrstvě (lze
doplnit meruňkovým džemem), posypeme rozinkami, sekanými ořechy či
sekanými oloupanými mandlemi, skořicí, vanilkou, griliášem, strouhanou
citronovou kůrou, pokapeme hojně rumem a máslem. Pevně zatočíme a
potřeme rozpuštěným máslem. Pečeme do zlatova, horký upečený potřeme
smetanou pro hedvábný povrch.
Štrůdl z nepravého lístkového těsta
Těsto:
hladká
mouka 250 g
měkký tvaroh 250 g
máslo nebo hera 250 g
sůl špetka
Postup:
Na vále zpracujeme těsto, vyválíme na pláty a plníme
oblíbenou štrůdlovou náplní. Upečeme suchý zprudka v horké troubě, nebo
v mírnější potřený vajíčkem.
Poznámka: Toto univerzální těsto lze použít všude, kde
používáme těsto lístkové, tzn. záviny sladké i slané, pirohy sladké i
slané, tyčinky k vínu. |