Milé slivenecké a
holyňské paní a dívky, kuchařky a kuchařinky!
Všechny to známe:
nakupování, uskladňování, přebírání, loupání, vymazávání, vaření,
pečení, mašlování, sypání, kořenění, podlévání, zapražování, krájení,
prostírání, servírování - a nakonec mytí a uklízení hor nádobí… A to
všechno dnes a denně, v pátek i ve svátek!
Můžeme z tohoto
vytrvale kroužícího kolotoče vůbec ještě vyskočit a vydobýt kousek
poezie, o které se píše v knihách a zmiňují se o ní v souvislosti s
vařením i herecké či zpěvácké hvězdy?
Právě jsem se k tomuto
dopisu vrátila z kuchyně, kde jsem pekla boží milosti – staré tradiční
masopustní pečivo, mimochodem velmi jednoduché, které pekla v období po
Vánocích určitě několikrát každý rok moje babička a moje teta jím živila
vydatně přes zimu svých pět synů. Dnes by to bylo spíše sousto pro p. t.
Zdeňka Pohlreicha, který nejen v mediích, ale i na jídelním lístku své
restaurace objevuje tato prostá stará jídla a dodává jim lesku
delikatesy…
Masopust je už letos
téměř za námi, patřilo by ještě stihnout usmažit koblihy na masopustní
úterý, abychom dostáli gastronomické tradici – a pak už půst a příprava
na Velikonoce.
Každý podléháme nějakým
způsobem rituálům: udržují rodovou a rodinnou paměť, připomínají nám
koloběh času, jsou našimi pomocníky při výchově dětí – možná trochu
zapomínáme, že mohou být přítomny téměř denně i v naší kuchyni a u
našeho stolu a že si ještě k tomu můžeme výtečně pochutnat…
Vraťme se k oněm
tradičním pokrmům, které dotvářejí svátečnost svátků. Zkusme vyvolat
tyto rodinné recepty a nabídnout je dnešní generaci k ochutnání.
Prvním tématem
tohoto našeho pokusu jsou Velikonoce.
►►►
VELIKONOČNÍ KUCHAŘKA ZDE
Druhým tématem tohoto našeho pokusu je Tajemství štrůdlu.
►►►
Jablka v naší
kuchyni ZDE
Třetím tématem je "Vyzkoušejte vyzkoušené".
►►►
Vyzkoušené recepty paní Elišky
|