Slovo starostky - Slivenecký mramor 5/2010

Vážené občanky
a vážení občané Slivence a Holyně,

úvodem bych Vám ráda sdělila dvě potěšující zprávy: tou první je, že dne 8. září 2010 byl vybrán zhotovitel velké části slivenecké kanalizace. Zakázku vyhrálo v dvoukolovém výběrovém řízení sdružení firem, které nabídlo nejnižší cenu. Smlouva se zhotovitelem musí být uzavřena do konce září, takže reálně lze čekat, že se kanalizace začne stavět během října. Jsem opravdu ráda, že – navzdory hlasům různých sýčků a nepřejícníků řídících se heslem „čím hůře, tím lépe“ - vše zdárně a bez problémů pokračuje a že se velká část Slivence konečně, po mnoha desítkách let čekání, dočká kanalizace.
     Druhá zpráva se týká školky. Výběrové řízení má trochu zpoždění, v pondělí 6. září proběhlo zatím jen první kolo výběrového řízení. Druhé kolo, na němž bude oznámen zhotovitel, se uskuteční koncem září. I zde lze očekávat zahájení prací v říjnu. Na výstavbu je, jak víte, pro letošní rok přiděleno 15 mil. Kč, takže stavební firma bude mít dost co dělat, aby tuto částku za necelé tři měsíce prostavěla.
     Během července byla zkolaudována kanalizace v ulicích severně od ulice Ke Smíchovu. V části ulic se hned následně podařilo zavést plyn, zbylé ulice v této oblasti se dočkají kanalizace i plynu do jara. Koncem léta se konečně rozeběhly práce na výstavbě chodníku před kostelem, které nyní rychle pokračují. Po dostavbě bude centrum nejen hezčí, ale také bezpečnější a opět o trochu více bezbariérové, s novým přechodem pro chodce.
     Dokončili jsme též výstavbu tréninkového hřiště ve sportovním areálu. Dle tvrzení fotbalistů je trávník třetí generace velmi příjemný a dobře se na něm hraje. Jsem opravdu ráda, že se toto dílo podařilo, a věřím, že výrazně zlepší podmínky pro sportovní vyžití nejen dětí a mládeže, ale i dospělých. Zároveň se stále pracuje na rekonstrukci cesty a parkovišť v areálu. Celkově letos investujeme do areálu 6,5 milionů Kč, což je patrně největší investice v celé jeho historii.
     Věnovali jsme se i opravám komunikací. Velké změny zaznamenala křižovatka ulic K Lochkovu a K Homolce, kde vznikl přechod, dělicí ostrůvek, chodník podél ulice K Lochkovu a parkovací místa. Vše se hradilo z prostředků BESIP. Další dva hojně poptávané přechody přibyly před restaurací Pyramida a na křižovatce K Lochkovu - Frančíkova. Co se týče komunikací, podařilo se opravit velkou část ulic, které byly po zimě v opravdu špatném stavu. Hodně oprav se provedlo na Habeši, ale opravili jsme či dali opravit i ulice K Cikánce, Granátová a další. V Granátové společnost Abbey začala konečně důkladně opravovat východní část ulice, kterou při výstavbě velmi silně poničila. Novou ulici U Svahu do října vybuduje společnost Mramorka. Vyvinuli jsme poměrně značné úsilí, abychom přiměli Hlavní město Prahu k opravě ulice K Holyni, na jejíž stav si občané zcela oprávněně stěžují, ale bohužel marně. Kompletní rekonstrukce i s dešťovou kanalizací a chodníky bude stát 40 mil. Kč a ty hodlá město (resp. jeho současné vedení) uvolnit až po vybudování splaškové kanalizace ve Slivenci.  
    
Kvalitně je též dokončena oprava zřícených zdí na hřbitově a pracuje se i na vnitřní ohradní zdi kostela Všech svatých. Jak tedy vidíte, přes léto jsme se opravdu nenudili.
     S blížícím se podzimem se opět začíná rozbíhat pestrá mozaika kulturních a společenských akcí. Bonbónkem mezi nimi se nepochybně je nepochybně Slivenecký burčák ve znamení divadla Semofor, který si mnoho z vás nenechalo ujít.
     Jak už víte, naše městská část a OS Habeš získaly dva granty na výsadbu zeleně, jeden na vznik obecní louky a druhý na dokončení parku v v ulici Za Farou. Oba granty ale předpokládají, že si občané stromy sami zasadí, proto bych vás velmi prosila, abyste nám přišli pomoci stromy a keře zasadit. Podrobnější informace o obou akcích naleznete na straně 5.

     Vážení občané, toto je poslední číslo Mramoru před komunálními volbami, proto se sluší na tomto místě poděkovat. Chtěla bych především poděkovat mým báječným a pracovitým místostarostkám, Mgr. Lence Kudlákové a Ing. Simoně Strauchové, za všechnu práci, kterou tu pro obec celé čtyři roky vykonávaly, a to za opravdu symbolický plat (dělily se totiž o jeden plat neuvolněného místostarosty). Dále chci poděkovat všem pracovnicím Úřadu MČ Praha – Slivenec. Před čtyřmi lety jsme je při svém nástupu zavalili prací, protože se tu jednak daleko více staví, ale také probíhá více akcí, které se všechny musí připravit a zajistit. Chtěla bych jim poděkovat, že přes opravdu zvýšený nápor práce to s námi vydržely, neztratily humor a do mnoha akcí se i osobně zapojily. Chci poděkovat i oběma pánům, kteří pro nás Slivenec a Holyni uklízejí, za jejich nevděčnou a nikdy nekončící práci, bez které by byl Slivenec i Holyně zavalen horami špíny a nepořádku. V neposlední řadě musím poděkovat všem zastupitelkám a zastupitelům za jejich čtyřletou práci pro Městskou část Praha – Slivenec. Rovněž děkuji všem občanům, kteří obětavě pracovali v komisích a výborech. Zastupitelům Sdružení nezávislých kandidátů Změna pro Slivenec a Holyni děkuji za jejich opravdu obětavou práci jak v zastupitelstvu, tak v komisích a výborech. Chci ale také poděkovat všem zastupitelům z ODS, kteří se nezalekli práce v opozici, přijali svůj mandát a pracovali spolu s námi. Po volbách mě, přiznávám, trochu mrzelo, že se lídři kandidátky ODS pánové Robert Paul a Radek Aksman vzdali svého mandátu. Na místo pana Aksmana nastoupil ovšem pan dr. Čížek, který se stal velkou posilou zastupitelstva. Místo po Ing. Paulovi se ale zdálo dočista zakleté – do zastupitelstva postupně odmítli nastoupit pan Václav Vorlíček a paní Eva Černá a Jitka Skružná; paní Vrzalová se odstěhovala. Posléze se ale situace stabilizovala po nástupu paní Zuzany Zdeborské a zastupitelstvo pak už pracovalo do konce volebního období ve stabilním složení. Chci všem zastupitelům poděkovat za věcnost a vstřícnost, za to, že zde po celé čtyři roky vládla klidná pracovní atmosféra. To, že jsme téměř všechna usnesení odhlasovali jednohlasně, svědčí o tom, že jsme se tu nevěnovali politikaření, které do komunální práce nepatří, ale prostě a jednoduše práci pro Slivenec a Holyni. Opravdu si toho vážím, protože vím, že to není běžné ve všech pražských městských částech. Pevně doufám, že podobně vstřícnou spolupráci bude možné navázat i po komunálních volbách.

RNDr. Jana Plamínková, Vaše starostka
 

Slovo starostky - Slivenecký mramor 4/2010
Milí spoluobčané,
dovolte, abych Vám podala krátkou zprávu o dění v naší městské části v uplynulých dvou měsících.
     Úvodem bych vám chtěla sdělit tři dobré zprávy, které se týkají velkých investic v naší městské části. První zpráva: dne 3. června jsem dostala dopis z Ministerstva zemědělství, v němž pan ministr Šebesta oznamuje, že vyhověl mé žádosti o schválení dotace na výstavbu kanalizace v MČ Praha – Slivenec z programu 129180 „Výstavba a obnova infrastruktury vodovodů a kanalizací“, kterou na ministerstvo zemědělství podal odbor městského investora prostřednictvím Zavosu. Naše městská část tak dostane historicky rekordní dotaci více než 100 mil. Kč, za kterou bude možné pořídit velkou část zbývající splaškové kanalizace ve Slivenci. Akce je zahrnuta do návrhu akcí se zahájením fi nancování ze státního rozpočtu v roce 2010, takže stavět se musí začít již na podzim letošního roku. V současné době se připravují podklady pro výběrové řízení. To bude trvat zhruba tři měsíce, takže s výstavbou bude možné začít v říjnu či v listopadu.
     Druhou dobrou zprávou je, že máme s odborem městského investora podepsaný protokol o převzetí výstavby naší mateřské školy. Nyní je tedy již vše na Magistrátu hlavního města Prahy. I zde se v současné době připravují podklady pro výběrové řízení a se zahájením výstavby se počítá na podzim.
     A konečně třetí dobrá zpráva: PVS začala budovat posílení vodovodu z Barrandova do Slivence. Také v tomto případě jde o fi nančně velmi náročnou stavbu. Jsme moc rádi, že k posílení vodovodu dojde, protože v souvislosti s pokračující novou výstavbou v poslední době v některých částech Slivence značně poklesl tlak vody.
     Připočteme-li akce investované přímo naší městskou částí a akce prováděné v souvislosti s prováděnými pozemkovými úpravami, kde je investorem Pozemkový úřad, resp. Ministerstvo zemědělství, dojdeme k ohromující částce 200 mil. Kč, která v nejbližší době do naší městské části připlyne! Jde o historický rekord, podobné peníze jsme předtím nikdy nezískali.
     Z akcí investovaných přímo naší městskou částí chci zmínit opravy komunikací v celé naší městské části, které postupně provádí fi rma Pilatranz. Opravují se výtluky, kterých je po zimě mimořádně velké množství, souvislejší opravy se dočkal chodník v ulici K Lochkovu a ulice U Sportoviště, bude se poměrně důkladně opravovat také ulice Za Knotkem v Holyni. Investor Abbey slíbil do poloviny července opravit ulici Granátová. Firma Čermák a Hrachovec by měla opravit část ulice K Cikánce. Zahájena byla také oprava komunikace a parkovišť ve sportovním areálu Slivenec. Nyní je oprava přerušená, protože začalo budování tréninkového hřiště s umělým trávníkem 3. generace. Teprve až bude hřiště dokončeno, tak se též dokončí vnitroareálová komunikace. Na hřbitově už se dokončuje rozptylová loučka a opravují se zřícené a poškozené zdi. V centru začne v brzké době rekonstrukce chodníku před kostelem.
     Zastupitelstvo schválilo závěrečný účet za rok 2009. Příjmy i výdaje naší městské části dosáhly loni téměř 32 mil. Kč, což je podle všeho historicky nejvyšší rozpočet naší městské části. Jsem ráda, že se nám ho podařilo dosáhnout i přes to, že všude kolem nás zuří hluboká ekonomická krize.

Jana Plamínková
 

Slovo starostky - Slivenecký mramor 3/2010
Milí spoluobčané,
úvodem dovolte, abych se s Vámi podělila o jednu velmi radostnou novinu: zastupitelstvo Hlavního města Prahy schválilo na svém březnovém zasedání dotaci 15 mil. Kč na výstavbu mateřské školy ve Slivenci. Jsem opravdu nesmírně ráda, že naše značné úsilí o získání fi nancí došlo svého cíle a že se Slivenec a Holyně konečně dočkají nové, pěkné moderní školky. Získali jsme třetí největší dotaci mezi malými městskými částmi, což je opravdu úspěch. Školku bude stavět odbor městského investora podle projektu zpracovaného naší městskou částí. Školka již má i stavební povolení, brzké výstavbě tedy opravdu nestojí nic v cestě. Situace s přijímáním dětí do školky je v letošním roce opravdu špatná. Jak již asi víte z denního tisku, z televize či z časopisu Náš region, ze třiceti dětí bylo možné přijmout jen jedno, tedy museli jsme odmítnout 97 % přihlášených dětí. I na základě této skutečnosti jsme ovšem získali již zmíněnou dotaci. Další dobrou zprávou je, že jsme získali grant ve výši 2,5 mil. Kč na výstavbu hřiště s umělou trávou třetí generace v areálu AFK Slivenec. Je to mimochodem zdaleka největší dotace mezi malými městskými částmi.... Vzhledem k tomu, že v areálu letos plánujeme ještě opravu příjezdové cesty a parkovišť a také vzhledem ke skutečnosti, že na severní straně areálu bude muset být zřízena staveništní komunikace pro školku, nás nyní čeká nelehký úkol skloubit všechny toto akce dohromady.

     Dostali jsme též mimořádnou havarijní dotaci na opravu zdi hřbitova ve výši 200000 Kč, za kterou opravíme zřícenou východní zeď a opěrnou zeď pod kolumbáriem. A konečně Farnost Slivenec získala grant 300 000 Kč na opravu vnitřní části ohradní zdi kolem kostela, takže letos bude moci být oprava zdi kompletně dokončena. Zároveň bude opraveno to, co přes zimu začalo prýskat. Zeď je v záruce, oprava bude provedena zdarma.

     Firma Tabus odstranila graffi ti na hřišti v Central parku a také natřela antigraffi ti nátěrem zastávku Opálová. Na Habeši už je dokončena výstavba chodníku od zastávky Frančíkova.

     Dobře, ale pomaleji než jsme si mysleli, pokračují práce na výstavbě splaškové kanalizace v ulicích Opálová, Rubínová, U Spojky a Tyrkysová, která bude dokončena v létě. A konečně se už chýlí ke konci i výstavba dešťové kanalizace, která nás všechny opravdu značně potrápila. Už se všichni těšíme, až bude zase Slivenec normálně průjezdný. Na Ministerstvu zemědělství leží nyní žádost o přidělení fi nančních prostředků na další výstavbu kanalizace ve Slivenci. Pokud budou peníze přiděleny, rozeběhne se výstavba kanalizace dosud nevídaným tempem, což by bylo naprosto skvělé. Upozorňuji ovšem dopředu, že by to znamenalo další vlny uzavírek komunikací a nepříjemností pro všechny, kdo v okolí bydlí. Jak jsme dopadli, se dozvíme koncem května.

     Blíží se opět volby do Poslanecké sněmovny. Jako představitelka nepolitických zastupitelů, kteří šli do komunálních voleb s jediným cílem – pomoci naší obci – jsem se až dosud důsledně jakýmkoli politickým komentářům vyhýbala, byť mě občas řádně svrběl jazyk. Tentokrát udělám výjimku, protože se mě mnozí lidé ptají, koho volit. Milí občané a občanky naší krásné městské části, zkuste se prosím zamyslet nad sliby jednotlivých politických stran. Mnohé z nich totiž znějí lákavě, ale mohou být pro ekonomiku této země opravdu zhoubné. Uvažte prosím, že dluh naší země už se vyšplhal na 1,3 bilionu korun (to je 1300 miliard korun). Jen úroky, které stát každý rok musí bankám uhradit, nás stojí 80 miliard korun ročně (pro srovnání: Temelín stál 100 miliard korun). Zatím splácíme jen úroky, o tom, že by se někdy splatila jistina (tedy ten vlastní dluh), se většina stran vůbec nezmiňuje. Za celou dobu existence samostatného českého státu se ze vznikajícího dluhu dosud nesplatila ani koruna!!! Kam toto zadlužování může vést, je jasné každému ekonomovi a většině soudných lidí se zdravým rozumem: ke krachu státních fi nancí. Podle mého názoru je dnes v programu stran důležité už jen jedno: zda hodlají nás a hlavně naše děti a vnoučata dále zadlužovat a v jaké míře. Zda nás stahují do pasti, ze které není a nebude úniku, protože mladých lidí, kterých by za nás tyto dluhy splatili, je velmi málo a budou mít co dělat, aby uživili stále početnější generaci nás, budoucích důchodců. Není tedy ani správné ani morální nakládat jim na ramena další břímě. Každou korunu předvolebních slibů, za které si některé strany kupují hlasy voličů, bude potřeba jednou splatit, a to i s úroky. Opakuji, že platit budeme my, naše děti a naši vnuci. Nikdo jiný tu totiž není. Moudrou volbu Vám přeje

Jana Plamínková, Vaše starostka
 

Slovo starostky - Slivenecký mramor 2/2010
     Letošní zima si s námi pohrávala celý leden i velkou část února. První sněhová nadílka přišla o víkendu 9.- 10. ledna, kdy se Slivenec pokryl takovou vrstvou sněhu, jaká tu byla naposledy v roce 1993, a možná prý ještě větší. V dalších dnech sněhu ještě připadlo, a padalo pak celý leden i únor. Radost měly děti, které se mohly vyřádit na sáních a pekáčích na každém kopečku, které tu jsou, a také běžkaři, pro které se každá pláň a pole proměnila v krásnou běžeckou dráhu. Lyžování jako letos jsme tu opravdu neměli už hodně dlouho. Menší radost ze sněhové nadílky jsme měli my, kdož máme na starosti úklid a údržbu obce. O vážnosti situace svědčí svolání krizového štábu správního obvodu Prahy 5, které se konalo 11. 1. – poprvé v tomto volebním období. Kalamitu první lednový víkend jsme zvládli celkem bez problémů, i když vyhrabané ulice byly úzké a chodníky také. Nicméně občané byli uznalí, chápali, že nelze uklidit vše najednou, a stížností bylo minimálně. A ty, co byly, jsme ihned řešili. V dalších dnech se chodníky i ulice postupně rozšiřovaly, jenže jsme narazili na velký problém – sněhu napadlo tolik, že už ho nebylo kam dávat. A pak už nastal několikatýdenní kolotoč – shrabat, posypat, shrabat, posypat... pořád dokola. Úklid jsme zvládli, ale oba pracovníci údržby obce, pan Buriánek i pan Kůstka, si opravdu hrábli až na dno svých sil. Chtěla bych poděkovat jim oběma a zároveň i všem občanům, a bylo jich hodně, kteří obětavě uklidili chodník před svým domem, ač nemusí. Jsem opravdu ráda, že se tu stále najde tolik lidí, kteří chápou, že když přijde kalamita, nelze čekat na pomoc shůry, ale je třeba využít pomoc na konci svého ramene. Mimochodem úklid trvá dlouho i proto, že uklízíme i za hlavní město, které se odpovědnosti za „své“ chodníky (to jsou ty podél hlavních komunikací) zřeklo. Město navíc neuklízí ani mnohé komunikace, které má ve svém majetku, především Diamantovou a Návětrnou. Neuklízeli ani soukromí majitelé či vypůjčitelé komunikací (např. Filmový průmysl či Mramorka). V době kalamity ovšem nebyl čas na dohady, ulice jsme uklidili my a budeme postupně dotyčným posílat faktury.
     V naší městské části znamenala letošní tuhá zima útlum stavební činnosti. Dále nicméně pokračovaly práce na výstavbě dešťové kanalizace v ulici Ke Smíchovu, kde odborníci už měsíce řeší, co s vydatným přítokem vody do jedné z těžních jam, ale ve zbylých částech výstavba docela slušným tempem postupuje.
     A jaké akce náš čekají v letošním roce? Největší naší akcí bude oprava komunikace a parkovacích ploch v areálu fotbalového hřiště, dále oprava chodníku před kostelem (to je ten chodník, kteří si mnozí pletou s parkovištěm a parkují tam při cestě na poštu) a opravy komunikací po celé obci. Dále chceme zateplit bytovku s využitím programu Zelená úsporám a v suterénu vybudovat zázemí pro pracovníky úklidu a údržby obce. Čeká nás též vybudování obecní louky za okruhem a rozptylové loučky na hřbitově. Další akce záleží na tom, jaké se nám podaří získat dotace na MHMP. Z rezervy pro městské části jsme požádali o dotaci 29 mil. Kč na novou školku, o příspěvek na rekonstrukce komunikací a chodníků a na cestu v areálu fotbalového hřiště. Dále jsme podali žádost o grant na vybudování umělého trávníku na tréninkovém hřišti a na skatepark. Sdružení Habeš ve spolupráci s MČ požádalo o grant na výsadbu zeleně v Central parku. Podali jsme žádost o havarijní dotaci na opravu spadlých a poničených zdí hřbitova. Ve spolupráci s farností jsme požádali o další peníze na opravu ohradní zdi kolem kostela. Na Nadaci ČEZ jsme podali žádosti o fi nance na tři akce v rámci programu Oranžové hřiště (pingpongové stoly za bývalou Včelou v Holyni, hřiště v ulici K Dobré Vodě v Dalejském údolí a doplnění lanové pyramidy na hřišti v Central parku). Je ale nejisté, zda tyto akce vyjdou, z Nadace ČEZ jsme zatím nikdy nic nezískali. Z akcí jiných subjektů by se měla uskutečnit výstavba chodníku Frančíkova (přislíbilo ŘSD), výstavba cest v rámci pozemkových úprav Slivenec a Lochkov (za okruhem a v jižní části Slivence), výsadba biokoridoru na jižním okraji Slivence (vše v režii Pozemkového úřadu). Odbor městského investora HMP by měl pokračovat s výstavbou splaškové kanalizace v ulicích Meskářova, Dominínská a snad i v ulici U Sportoviště. Společnost T systems zde dále chystá rozsáhlou akci týkající se budování sítě optických kabelů – naše městská část by tímto kabelem měla být propojena jednak s Barrandovem, jednak s Lochkovem. Znamenalo by to ale rozkopání dosti podstatné části chodníků ve Slivenci.
     A dobrá zpráva nakonec: ulice U Sportoviště je konečně v majetku městské části.
     Závěrem dovolte, abych poděkovala Mgr. Kudlákové za výbornou přípravu letošního masopustu. Masopust se letost opravdu povedl, zúčastnilo se ho hodně lidí a všichni se dobře bavili.

RNDr. Jana Plamínková, Vaše starostka
 

Slovo starostky - Slivenecký mramor 1/2010
Vážení a milí Sliveňáci a Holyňáci,
dovolte, abych Vám nejprve popřála vše nejlepší v novém roce 2010, hlavně zdraví a dobrou náladu.
     Listopad a prosinec se nesly ve znamení dokončování našich investičních akcí. Byla dokončena výstavba chodníku před zelenou pizzerií, kde jsme nakonec nainstalovali i přístřešek pro cestující a nové lavičky a udělali ještě odvodnění přilehlé části ulice Ke Smíchovu, protože se před zastávkou tvořila obrovská louže. Dále byla dokončena stavba komunikace v Kotovce v Holyni i dostavba školy včetně kolaudace. O tomto projektu píšeme podrobněji dále. Dokončena byla oprava ohradní zdi kolem kostela, oprava obou pomníků ve Slivenci i pomníku padlým v Holyni a také oprava křížků u kostela a v ulici K Cikánce.
     Dvě důležité akce byly naopak na podzim zahájeny, a sice výstavba dešťové kanalizace v ulicích Ke Smíchovu a Diamantová a výstavba splaškové kanalizace severně od ulice Ke Smíchovu. Obě tyto akce provádí a fi nancuje Hlavní město Praha. U dešťové kanalizace došlo k technickým komplikacím v podobě nátoku velkého množství vody do dvou šachet, které se nyní intenzivně řeší. Výstavba splaškové kanalizace v Rubínové ulici naopak pokračovala velmi dobře a rychle a měla by na ni v novém roce navázat výstavba v ulicích Tyrkysová, Opálová a U Spojky. Postup bude nyní do značné míry záviset na počasí. Hned po výstavbě kanalizace by měla v těchto ulicích následovat i pokládka plynu.
     Stále přetrvávají problémy s developery. Trochu se zlepšila neúnosná situace v Granátové, kde fi rma MBStav vysypala provizorně komunikaci štěrkem a opravila Nefritovou. Velmi špatná byla situace v ulici K Cikánce a U Svahu, kde probíhala současně výstavba dvou viladomů Mramorky, posílení kabelů PRE a několik soukromých výstaveb (především majitelů domů z ulice Za Fořtem). Výsledkem bylo silné znečištění komunikací K Cikánce a U Svahu a neustálé svalování viny na druhé a odmítání vlastní odpovědnosti za znečištění, které jsme se snažili řešit výzvami dodavatelům i spoluprací s městskou policií.
     Získali jsme grant Nadace Via ve výši 350 000 Kč na vybudování obecní louky za okruhem. Náš projekt, o kterém je podrobnější článek na str. 6, byl přitom vyhodnocen jako vůbec nejlepší z podaných projektů.Také jsme získali dotaci od MHMP v rámci programu Čistá energie ve výši 180 000 Kč na plynofi kaci bytovky. O tuto dotaci lze požádat zpětně až po realizaci akce a jsem opravdu ráda, že jsme ji získali, protože nám již provedenou plynofi kaci výrazně zlevnila.
     Koncem listopadu vyšla dlouho očekávaná Kniha o Slivenci a Holyni. Již dlouho před vyjitím si ji někteří nedočkavci zamlouvali a hned poté, co ji z nakladatelství Milpo přivezli, nastal na úřadě zcela nebývalý provoz, protože sem mířily desítky lidí, kteří ji chtěli zakoupit buď pro sebe, nebo ji darovat blízkým jako vánoční dárek. Do konce roku již bylo prodáno více než 300 výtisků.
     Po celý advent se ve Slivenci i v Holyni konalo velké množství kulturních akcí, kterých se zúčastnilo obrovské množství lidí. Mnozí z nich mi říkali, jak jsou rádi, že se tu takové věci jako je jarmark, Mikulášská, rozsvěcení stromů či různé koncerty konají, protože při nich potkají spoustu známých, na které by si jinak během roku ani nenašli čas. Jsem moc ráda, že naše obec opět začala žít nejen bohatým kulturním životem, který zde byl po celá staletí běžný, jak o tom svědčí historie zaznamenaná v nově vyšlé knize, ale že se zde opět začala budovat sousedská pospolitost. Velký dík za organizaci všech akcí patří Lence Kudlákové, na níž spočívá hlavní břemeno starostí s jejich zajištěním, a také celému úřadu Městské části Praha – Slivenec, pro který jde o práci nad rámec běžných úředních povinností.
     Také bych chtěla poděkovat paní ředitelce Lisnerové i celé škole za perfektně zorganizovaný Den otevřených dveří, který letos navštívilo nebývalé množství rodičů, i za opravdu pěkný školní vánoční jarmark. Na všech vánočních vystoupeních v jednotlivých třídách bylo tentokrát plno a hlavně v nižších třídách tak narváno, že se příbuzní dovnitř skoro ani nevešli. I vystoupení páté, osmé a deváté třídy si ale letos našlo mnoho diváků a není divu, jejich Mrazík a Šípková Růženka byly provedené s humorem a nadhledem. Mám opravdu radost, že si tolik maminek, tatínků, babiček, dědečků, sourozenců, přátel a kamarádů našlo čas, aby se na vystoupení dětí přišlo podívat.
     A nám všem přeji, abychom času, této vzácné komodity, našli pro své blízké v příštím roce co nejvíce.

RNDr. Jana Plamínková, Vaše starostka